Négy százalékkal nő a minimálbér: Emelkednek a családtámogatások összegei is

2021. január 26. 18:14 | Vincze Attila

Február elsejétől a minimálbér négy százalékkal, bruttó 167 400 forintra emelkedik, a garantált bérminimum pedig 219 ezer forintra nő. Amennyiben a kormány év közben csökkenti a szociális hozzájárulási adót, akkor ezen felül még további egy százalékkal kereshetnek többet a munkavállalók. A döntéssel a minimálbérhez kötött családtámogatások összegei is növekednek majd.

Január 25-én, hétfőn jelentette be Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára, hogy februártól a minimálbér bruttó 167 400 forintra, míg a garantált bérminimum bruttó 219 ezer forintra emelkedik. Ez tavalyhoz képest közel 4 százalékos béremelést jelent. Az államtitkár kiemelte, hogy amennyiben év közben a munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adó a jelenlegi 15,5 százalékról 13,5 százalékra csökken, akkor a minimálbér automatikusan havi bruttó 169 ezer, míg a garantált bérminimum havi bruttó 221 ezer forintra nő.

A minimálbér változása természetesen a Békés megyében működő vállalkozásokra is hatással van. A Marzek-Kner Packaging Kft. a térség egyik legnagyobb munkáltatója. Noha a vállalatcsoporton belül a minimálbéren foglalkoztatottak aránya mindössze a dolgozók 10-15 százalékát teszi ki, azonban a béremelésből a jobban kereső munkavállalók sem maradhatnak ki.

- Ez a négy-öt százaléknyi béremelés az a szint, amennyit legfeljebb teljesíteni tud egy felelős munkáltató anélkül, hogy arra kelljen gondolnia, hogy a munkavállalóknak a létszámát csökkentse, és ezzel teremtse meg a fedezetet a magasabb béremelésre. Ebben az évben ezt az öt százalékot mi meg fogjuk tudni adni, és ezt az egész cégre vonatkozóan vezetjük majd be - mondta a behir.hu megkeresésére Kása István Zoltán, a Marzek-Kner Packaging Kft. ügyvezető igazgatója.

Minden évben szakszervezeti egyeztetések hosszú sora előzi meg az aktuális minimálbér megállapítását, idén azonban a járványhelyzet gazdasági hatásai miatt a tárgyalások különösen nehéznek bizonyultak. Tavaly a pandémia által a magyar gazdaság teljesítménye 6 százalékkal esett vissza, így sok cég került nehéz helyzetbe. A munkavállalók viszont szerették volna, ha folytatódik az elmúlt években már megszokott minimálbéremelkedés. Végül idénre egy kompromisszumos megoldás született.

- Miután itt most nem általában a bérekről beszélünk, hanem a legkevesebbet keresők és a legrosszabbul élő munkavállalókról, az ő számukra próbáltuk az inflációt ellentételezni, és mivel az előrejelzések szerint az infláció valahol három százalék körül várható 2021-ben, ezért három százalékos béremelést javasoltunk, de végül aztán négyben sikerült kiegyeznünk - fogalmazott Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke.

Február elsejétől emelkednek majd a minimálbérhez kötött állami támogatások összegei is. Az emeléssel a GYED maximális összege idén eléri a bruttó 234 360 forintot, míg a diplomás GYED az alapképzésben résztvevő hallgatóknál 117 180 forintra, a mesterképzésben résztvevők esetében 153 300 forintra növekszik visszamenőlegesen január 1-től. A gyermekek otthongondozási díja a minimálbér 88 százalékára, azaz 147 312 forintra emelkedik. 2021-ben pedig legfeljebb 41 850 forintot igényelhetnek vissza azok a fiatalok, akik sikeresen tették le az első nyelvvizsgájukat.

További programok »

Gazdaság

KSH: 5,7 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom októberben

Októberben 5,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelemi forgalom volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az egy évvel korábbihoz viszonyítva - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A növekedés üteme alig különbözik a szeptemberi 5,8 százalékostól.
18:23
FEL