Ne a rádiót, ezt hallgassa: itt a behir.hu karácsonyi zeneválogatása

2020. december 24. 07:23 | Vincze Attila

Unja már a szokásos karácsonyi zenéket? A könyökén jön ki a Jingle Bells vagy a Last Christmas? Ezúttal a Békéscsabai Médiacentrum néhány munkatársa arra vállalkozott, hogy megossza Önökkel kedvenc, még nem agyonhallgatott karácsonyi dalát. 5+1 különleges ünnepi dallam tőlünk, olvasóinknak.

D. Nagy Bence

Szerkesztő-riporter kollégánk konkrétan rosszul van a „karácsonyi slágernek” kikiáltott daloktól. Általában gejl vagy a legkevésbé sem karácsonyi üzenetű dalok ezek, de számára évek óta ott van stabilan a Sufjan Stevens – Only at Christmas Time című száma a kedvencei között. Azt mondja, itthon alig ismerik az előadót, meglehetősen rétegzene. Sufjannak vannak külön karácsonyi albumai is, általában ezeken régi keresztény himnuszokat dolgozott át, de ez a dal a sajátja. Szerinte ebben a szerzeményben minden benne van, amiről a karácsonynak szólnia kell, békesség árad belőle, ezért szereti elsősorban.

 

 

Mikóczy Erika

Felelős szerkesztő kolléganőnk választottja Ola Gjeilo-tól a The Ground. Ola Gjeilo egy Amerikában élő, norvég származású kortárs zeneszerző és még csak 42 éves. Erika tagja a Békéscsabai Evangélikus Vegyeskarnak, a karvezető, Kutyejné Ablonczy Katalin odaadó és igen kitartó munkája révén több kórusművet is megtanultak már ettől a zeneszerzőtől, elsőként ezt.

Minden évben van adventi hangversenyük és volt, hogy több más gyönyörű dal mellett ezt is énekelték ilyenkor. A járvány miatt most nincsenek énekkari próbák, a hangverseny elmarad, de ez a mű mindig arra emlékezteti őt, milyen nagy áldás az együtt éneklés és milyen gyönyörűségek születhetnek meg ebből. Bizakodó, hogy jövőre ott folytathatják, ahol abbahagyták. Bár ők is éneklik, de most egy olyan feldolgozást választott, amelyben Ola Gjeilo is látható, ugyanis ő kíséri zongorán az amerikai kórust.

 

 

Kovács Andrea

Kolléganőnk kedvenc karácsonyi dalát már jóval többen ismerhetik, ez pedig Zorántól az Ünnep. Andrea szerint idén karácsonykor a szövege még inkább szívbe markoló. Hallgassák csak!

 

 

Csiffáry Zsuzsanna

Zsuzsit legtöbben a Főzzünk együtt című gasztronómiai magazinműsorunkból ismerhetik, illetve egy ideje a 7.TV Híradójának is műsorvezetője. Kolléganőnkhöz a jazz zene áll a legközelebb.  Azt mondja, amikor alkot, általában jazzt hallgat, mert "megtölti" a teret jó hangulattal. Arról nem is beszélve, hogy ilyenkor télen egy pohár forralt bor jó kiegészítője. A jazz számára „A zene”. Karácsonykor pedig az ilyen és ehhez a számhoz hasonló hangulatú dallamokat részesíti előnyben.

 

 

Such Tamás

Íme szerkesztő kollégánk karácsonyi kedvence: Jöjj vissza, karácsony! (Allen Ginsberg – feat: Hobo Blues Band 1987.)

1987-ben, a Hobo Blues Band egy komplett lemezzel hajolt meg Allen Ginsberg, az amerikai beat-nemzedék irodalmi vezéralakja előtt. Az Üvöltés című opus szövegeit Orbán Ottó, Eörsi István fordította le, a muzsikát pedig a HBB zenészei írták hozzá; az albumon egyébként maga a költő is többször is szerepel.

S hogy miért éppen ezt választotta? Azt mondja, a „csak”-on kívül azért, mert nagyon tetszik neki, hogy a szirupos gyerekkórust allenpontozta (bocs, direkt volt!) Ginsberg naturalisztikus szövege, amelyet tuti, hogy sosem játszanak a rádiók – így legalább nem megy az idegeinkre…

 

 

Kovács Dénes

A végére hagytuk a legrendhagyóbb karácsonyi számunkat! Kovács Dénes operatőr kollégánk gyerekkora óta szereti a dubstep műfajt, ami meglehetősen rétegzene, szerinte nem sok ember kedveli, de ez őt egy cseppet sem zavarja. Nem meglepő tehát, hogy a kedvenc karácsonyi zenéje is ebből a műfajből került ki: a Reszkessetek betörők c. filmből már jól ismert John Williams - Carol Of The Bells slágerének a Dubstep remix változata. Dénes az eredetit is nagyon szereti, de mégiscsak ettől jön igazán karácsonyi hangulatba.

 

További programok »

FEL