Navracsics Tibor tartott lakossági fórumot Orosházán

2023. október 21. 12:53 | behir.hu

A területfejlesztési miniszter többek között a Magyarországot érintő uniós forrásokról beszélt az orosházi Petőfi Művelődési Központban megtartott rendezvényen.

A területfejlesztési miniszter – aki Erdős Norbert országgyűlési képviselő meghívására érkezett Orosházára – a héten lezajlott brüsszeli tárgyalások eredményéről számolt be a hallgatóságnak. Navracsics Tibor úgy fogalmazott, hogy a Magyarországnak járó Európai Uniós forrásokat érintő tárgyalás hosszú, holtpontokkal teli folyamat.

–  Érdektelenséggel találtuk szembe magunkat. Hiába terjesztettünk elő újabbnál újabb javaslatokat, azokra vagy nem reagált az Európai Bizottság vagy teljesen félreértelmezte azokat. 2022 júniusában, a megválasztott kormány megalakulásakor kaptam azt a feladatot, hogy minden lehetséges eszközzel küzdjek azért, hogy hazánk egyetlen eurócenttel se kapjon kevesebbet annál, mint ami jár neki. Az év decemberéig sikerült is olyan megállapodásokat kötnünk, amelyek szavatolták, hogy Magyarország nem veszít el egyetlen uniós forrást sem. Most, szintén az év végéhez közeledve is hasonló eredményben bízok – fogalmazott a miniszter.

Fotó: Kovács Dénes/behir.hu

 

A tárcavezető kiemelte: az uniós finanszírozások felett diszponáló Európai Bizottság által kért, és a kormány számára is vállalható feltételek biztosításával igyekeznek minden akadályt elhárítani, amelyek adott esetben a források beérkeztét gátolhatnák.

– Az általános aggodalommal ellentétben Magyarország a 2014-2020-as ciklusban az uniós források 94 százalékát tudta lehívni, amely kimagasló érték a többi tagországhoz képest. Emellett a 2021-2027-es ciklusban is első helyen állunk a 3 százalékos lekötési szinttel – ismertette Navracsics Tibor.

A fórumon a régiót és a Békés vármegyét érintő fejlesztésekről is szó esett.

– Békés vármegye – a temesi, aradi, bánáti, bácskai és a csongrád-csanádi térség mellett – a trianoni békediktátum elszenvedője volt. Helyzetén a határokon átnyúló infrastrukturális fejlesztésekkel és a vállalkozások együttműködésével lehet változtatni. Nem dőlt még el hogy a Szeged-Békéscsaba-Arad-Temesvár-Újvidék-Szabadka tengelyen melyik városé képviseli majd a legnagyobb erőt. Jelenleg ugyan Temesvárnak áll a zászló, de még bármi megtörténhet. Kulcsfontosságú ugyanakkor, hogy ezek a régiók gazdaságilag egységes térségekké alakuljanak, de az sem mindegy, ki lesz az, aki mindezt kialakítja – emelte ki a politikus.

A miniszter a térség országgyűlési képviselőinek már ígéretet tett arra, hogy a következő térségi fejlesztési terv Békés vármegyét érinti majd.

– Nagy szükség van egy átfogó fejlesztési terv megalkotására és megvalósítására, nem utolsó sorban a rendkívül rossz demográfiai mutatók miatt is. De ez még a jövő zenéje, hiszen még a ma pénzforrása sincs meg – összegezte Navracsics Tibor.

További programok »

Itthon

Megnyitották a 32. Jókai Napokat

A Békéscsabai Szakképzési Centrumhoz tartozó Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium 32. alkalommal rendezi meg a Jókai Napokat. A 3 napig tartó eseményt április 23-án Szarvas Péter polgármester, míg Bácsfalvi Zoltán festőművész tárlatát Herczeg Tamás országgyűlési képviselő nyitotta meg.
2024. április 23. 20:06
FEL