Náthagyógyszerek összetevőit tilthatják be hamarosan

2023. november 20. 13:53 | behir.hu

Szakértői vizsgálatok nyomán eltűnhet a náthagyógyszerekből két összetevő is.

Az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) szeptemberben hatástalannak minősítette a fenilefrint, amely ugyan orrcseppként megfelel, de szájon át alkalmazva már nem fejt ki kellő hatást. Az álllamokban a vizsgálat eredménye nyomán hamarosan betilthatják a hatóanyag italporban és tablettában való alkalmazását.

– Korábban a szakemberek úgy vélték, a szájon át bevett fenilefrin nagyjából 38 százaléka hasznosul. Újabb módszerek már azt mutatták ki, hogy ez az arány valójában mindössze egy százalék, hiszen még azelőtt elbomlik a májban, hogy hatni kezdene – mondta el a HVG360-nak Sebők Szilvia, a Semmelweis Egyetem főgyógyszerésze.

Egy másik jellemző összetevőt, a pszeudoefedrint az Európai Gyógyszerhatóság (EMA) kifogásolta. Gyanújuk szerint sokkal erősebbek a mellékhatásai, mint azt korábban gondolták: a szív és az agy ereire is káros hatással lehet az összevető.

Sebők Szilvia szerint az amerikai és az európai eljárás is hamarosan véget ér, eszerint pedig belátható időn belül korlátozzák vagy be is tiltják az érintett hatóanyagok ilyen forgalmazását.

Forrás: HVG360, Index

További programok »

FEL