Naponta akár ezer szájmaszkot is vásárolnának

2020. február 26. 13:18 | behir

A megelőzés érdekében javasolt szájmaszkot használni, de elengedhetetlen a kézfertőtlenítés és a gyakori szellőztetés is - tartják a szakemberek.

A koronavírus miatt rendkívül megnőtt a kereslet Békés megyében is a szájmaszkok iránt. A patikák naponta több száz maszkot értékesítenek, de a gyógyszerészek elmondása szerint akár ezret is el tudnának adni, akkora rá az igény.

- A szájmaszkok kínálata véges, akadozik a gyógyszertárak ellátása - mondta el a Magyar Gyógyszerészi Kamara Békés Megyei Szervezetének elnöke. Dr. Melczer Mária Ágnes hangsúlyozta: gyakran előfordul, hogy a betegek patikáról patikára járnak, mire hozzájutnak a védőeszközhöz. A gyógyszerész hozzátette, hogy most még be lehet szerezni a szájmaszkot, nem számít hiánycikknek.

Kiemelte, hogy a szakemberek véleménye megoszlik a védőeszköz használatával kapcsolatosan. Az évtizedek óta használt orvosi szájmaszk a polleneket, a mechanikai szennyeződéseket és a cseppfertőzést kivédi. A háromrétegű szűrővel ellátott maszk hosszútávon nem állítja meg a baktériumokat és a vírusokat. A megelőzés érdekében javasolt azt 2-3 óránként cserélni, kézfertőtlenítőt használni, emellett elengedhetetlen a használati eszközök és környezetünk fertőtlenítése is, valamint a gyakori szellőztetés.

 

Fotó: Kovács Dénes

 

Az, hogy ezek a védőfelszerelések mennyire hasznosak a koronavírus ellen, az még nem bizonyított, de a megelőzés mindig fontos - tette hozzá a szekember.

 

Galéria

 

További programok »

Itthon

FEL