Nagyot emelkedik márciustól a munkavédelmi bírság összege

2024. február 28. 11:07 | behir.hu

Az elmúlt időszakban Békés vármegyében és országosan is több munkahelyi balesetről érkezett hír. A balesetek, sérülések elkerülése miatt szigorítás jön: új jogszabály rendezi március 1-jétől a csaknem valamennyi, a munkáltatókat érintő munkavédelmi bírság mértékét és feltételeit.

Mint arról korábban beszámoltunk, a közelmúltban súlyos egészségromlást okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt  pénzbüntetésre ítéltek egy 44 éves, büntetlen előéletű békéscsabai és egy 52 éves, szintén büntetlen előéletű okányi férfit, akik megsértették a munkavédelmi foglalkozási szabályokat és a szabályszegéseikkel összefüggésben súlyosan megsérült egyik kollégájuk.

Ugyancsak írtunk arról, hogy két komoly baleset is történt nemrégiben egy békéscsabai öntödében, valamint, hogy súlyos sérülés lett egy nem megfelelően irányított, egyszerű gallyazásból. Olvashattak a behiren továbbá arról, hogy halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a Szarvasi Járási Ügyészség egy 50 éves büntetlen előéletű szarvasi férfi ellen, aki egy építési-kivitelezési munka során sértette meg a munkavédelmi szabályokat és ezért a bekövetkező munkahelyi balesetben egyik társa az életét vesztette.

A sor sajnos sokáig folytatható. A jogalkotók a balesetek csökkenése érdekében márciustól szigorítanak a szabályokon.

 

Megjelent az új szabályokat tartalmazó kormányrendelet

Megjelent a 25/2024. (II. 14.) Korm. rendelet a munkavédelmi bírság mértékéről és a kiszabására vonatkozó részletes szabályokról, valamint a munkabiztonsági szaktevékenység végzésére jogosult személyek nyilvántartásának és továbbképzésének szabályairól. Ez a rendelet 2024. március 1-jétől hatályos, és a munkavédelmi bírság mértékére és kiszabására vonatkozó részletes szabályokról szóló 273/2011. (XII. 20.) Korm. rendelet helyébe lép.

Az új kormányrendelet három területet szabályoz:

  • a munkavédelmi bírság mértékét és a megállapítás alapját képező szabályokat,
  • a munkavédelmi hatóság tájékoztató és tanácsadási tevékenységét
  • a munkavédelmi szakemberek adatbázisának létrehozásával és működésével kapcsolatos szabályokat.
 
A súlyos veszélyeztetés új definíciója

Lényeges változás, hogy az új kormányrendelet a korábbi szabályozástól eltérően határozza meg a súlyos veszélyeztetés fogalmát (melyet egyébként a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. tv, az Mvt. nem tartalmaz).

Súlyos veszélyeztetés 2024. február 29-ig: Súlyos veszélyeztetés: amelyet jogszabály annak minősít, továbbá, amely a baleset, betegség bekövetkezésének magas valószínűségét jelenti, és amelynél a nagymértékű károsodás várható, különösen a súlyos munkabaleset, foglalkozási megbetegedés vagy fokozott expozíció.

Súlyos veszélyeztetés 2024. március 1-jétől: Súlyos veszélyeztetés: olyan veszélyeztetés, amely a baleset, betegség bekövetkezésének magas valószínűségét jelenti, és amelynél a nagymértékű károsodás várható, különösen munkabaleset, foglalkozási megbetegedés.
2011 óta létező probléma, hogy a fokozott expozíció miért jelent meg súlyos veszélyeztetésként, hiszen ez biztosan nem járt nagymértékű károsodással, így az új jogszabály végre megoldást adott e tekintetben.

 
A munkavédelmi bírság mértéke

A kiszabható munkavédelmi bírság mértéke jelentősen emelkedett.

A bírság mértéke 2024. február 29-éig az Mvt. 82. § (3) bekezdése szerinti ötvenezer Ft-tól tízmillió Ft-ig terjedő összeg helyett 2024. március 1-jétől százezer Ft-tól százmillió Ft-ig terjedhet.

A bírság mértékét – a munkavédelmi hatóság mérlegelési jogkörének gyakorlása során – módosító tényezők, illetve a lehetséges módosítás mértéke is változott.

Az új kormányrendelet a tanácsadás, tájékoztatás céljaként az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzéssel kapcsolatos jogosultságoknak és kötelezettségeknek elsősorban a szervezetten munkát végző munkavállalók és munkáltatók, valamint az érdekképviseletüket ellátó szervek információs igényét kielégítő megismertetését határozza meg.
A tanácsadási tevékenységre vonatkozó részletes szabályokat a munkavédelmi hatóság a jövőben a honlapján közzéteszi.

 

A munkavédelmi szakemberek adatbázisa

Újdonság az önkéntes regisztráción alapuló országos nyilvántartás létrehozása a Munkavédelmi Szakemberek Adatbázisa megnevezéssel. A nyilvántartás tájékoztató jellegű, semmilyen előnyös vagy hátrányos következménnyel nem jár, ha a munkavédelmi szakember regisztrál, illetve nem regisztrál ebben.
Szintén újdonság a munkavédelmi szakemberek szabályozott, önkéntes továbbképzési rendszerének bevezetése, mely ismeretanyagának minimum követelményeit a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter az általa vezetett minisztérium honlapján közzéteszi. Az ismeretanyagot a tárgyévet megelőző év december 31. napjáig jelentetik meg (tehát legelőször 2024. év végén), a továbbképzés felnőttképzés keretében szervezhető.

Ismeretes, hogy eddig is számtalan továbbképzést szerveztek munkavédelmi szakembereknek, tehát a változás mindössze annyi, hogy a jövőben egyes továbbképzések tartalmi követelményeit a miniszter szabályzatban határozza meg. A kormányrendelet szövege nem korlátozza – a munkavédelmi szakember adatai között – a nyilvántartásba bejegyezhető továbbképzések körét az e jogszabály alapján szervezett tanfolyamokra.

Forrás: behir.hu, jogkoveto.hu

További programok »

FEL