Nagy teljesítményű lombszívókat vetnek be Békéscsabán

2021. október 13. 15:41 | Vári Bianka

Új lombszívó eszközöket vásárolt és állított használatba a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. A megyeszékhely sok zöldfelülettel rendelkezik, ősszel pedig nagy feladat a lehulló levelek eltakarítása. Ezt a munkát könnyítik és gyorsítják meg az új gépek.

Hangos zúgásra figyelhettek fel Békéscsaba több pontján a lakosok, üzembe helyezték ugyanis az új lombszívó készülékeket. Békéscsabán sok zöldfelület található, az ősszel lehulló falevelek eltakarítása pedig nem kis feladat. A város alpolgármestere elmondta, hogy korábban kézi erővel söpörték kupacokba, majd szedték fóliákba a leveleket, és ezt emelték kocsira. Nagy Ferenc ezért kiemelt fontosságúnak tartotta, hogy gépesítsenek, megkönnyítsék, meggyorsítsák a munkát.

– Gépesíteni kell. Azt a sok levelet, ami lehullik Békéscsaba fáiról, ha kicsinyenként tesszük kocsira, az nehezen elvégezhető munka. Ráadásul, ha ma felseperjük, holnap ugyanúgy ott lesznek. Azért döntött a közgyűlés a lombszívók beszerzése mellett, hogy gyorsabb és hatékonyabb legyen a sok levélnek a begyűjtése - fogalmazott.

fotó: Vári Bianka (behir.hu)

Használat közben az új lombszívó a Lencsési úton. Fotó: Vári Bianka

A Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. nyáron szerezte be a két új eszközt, amelyek októbertől februárig teljesítenek szolgálatot. A cég ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a megyeszékhely közigazgatási területén mintegy 157 hektárnyi zöldterületen dolgozik a cég, a lombszívókat pedig ezek 80 százalékán használják.

– Ezek bármelyik teherautó platójának az oldalfalára felszerelhetőek, 23 lóerősek, és minimum 80 köbméter/perc légáramlási sebességgel bírnak. Felszívják a leveleket illetve kisebb ágakat, de nemcsak felszívják, hanem össze is darálják azokat. Ezáltal sokkal többet, nagyobb mennyiségben tudunk a platóra feljuttatni és elszállítani - magyarázta Balla Ferenc.

fotó: Vári Bianka (behir.hu)

Balla Ferenc, a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. ügyvezetője. Fotó: Vári Bianka

Hozzátette: bár hangosak az új gépek, a teszt időszaka alatt nem érkezett panasz a lakosság részéről. Véleménye szerint ez annak is köszönhető, hogy rövid idő alatt végeznek egy-egy területen a levelek eltakarításával. A városvezetők arra is felhívják a figyelmet, hogy az ingatlanok környezetében, ahogy eddig, úgy továbbra is a tulajdonosok feladata a falevelek eltakarítása; csak a közös munkával lehet tiszta és rendezett a város.

További programok »

FEL