Nagy szerepe van a védekezésben a megfelelően használt maszkoknak

2020. május 4. 11:28 | Horváth Szabolcs

A járvány terjedésének megakadályozásában, az egyéni és a közösségi védelemben nagy szerepe van a megfelelően alkalmazott arcmaszkoknak.

A sebészi szájmaszkok és az ffp-s részecskeszűrős maszkok között azonban van különbség. Az ffp-s maszkok képesek kiszűrni a baktériumokat és a vírusokat, így védik viselőiket. A még gyógyszertárban kapható sebészi szájmaszk megfelelő használat esetén szintén védelmet biztosíthat.

- A betegek, hogyha szájmaszkot kérnek, akkor van hozzá ez a csipesz, amit szintén fertőtlenítünk. Odafigyelnek, hogy a maszk érintésmentesen kerüljön a használójához.- fogalmazott az Isteni Gondviselés Gyógyszertárának vezetője. 

A szakemberek szerint a leglényegesebb az, hogy mindenki rendeltetésszerűen használja a védőfelszerelést. A maszk felvétele előtt fontos a kéz- és az arcmosás is.

- Amikor felhelyeztük a maszkot az arcunkra, ráakasztjuk a fülünkre, és megigazítjuk. Fontos, hogy a maszk orr részénél, ami egyébként keményebb része , szintén meg kell igazítani, rá kell símítani az orra - magyarázta dr. Melczer Mária Ágnes

Ez a maszk a kilehelt levegőben lévő, kiáramló cseppektől védi meg a környezetünkben lévőket. A világjárvány kitörésekor, hazánkban is egyre többen szereztek be szájmaszkot a patikáktól. A gyógyszertár vezetője szerint az ilyen maszk a viselő biztonságérzetét és biztonságát is megadja.

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy a saját készítésű, úgynevezett közösségi, pamutmaszkok védőfunkciójáról, hatékonyságáról eddig kevés a tapasztalat.

- Kizárólag egyszer szabad használni ezeket az eszközöket, tehát ha egyszer elmentünk a boltba, tömegközlekedési eszközzel utaztunk, akkor cseréljük le és mossuk ki. Ez azt jelenti, hogy többre is szükségünk lesz. A mosásnak köszönthetően elpusztul a vírus, ezzel a hőkezeléssel rendben lehet tartani és újra fel lehet használni az eszközt - hangsúlyozta Müller Cecília

Igazi haszna a maszknak akkor van, ha valaki nagyobb közösségbe megy - tette hozzá a tisztifőorvos. A kormány döntése szerint a 1,5 méteres távolság betartása, az arc eltakarása az üzletekben és a tömegközlekedésben május 4-től kötelező.

 

Galéria

További programok »

Itthon

Rétvári: A napokban megérkezett a pedagógusok megemelt bére

Július 1-től 10 százalékkal emelkedett a pedagógusok bére, az iskolaigazgatók és helyetteseik pedig vezetői pótlékemelésben részesültek. A megemelt bérek augusztus első napjaiban megérkeztek a pedagógusok bankszámláira - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a KDNP alelnöke csütörtökön az MTI-vel.
07:18
FEL