Nagy Ferenc: Jelentős költségcsökkenés várható Csabán az okos közvilágítástól

2022. november 17. 09:22 | D. Nagy Bence

Békéscsaba önkormányzata is érzékelte a drasztikus energiaár-emelkedést. Az év elején még 50 forint kilowattórával számolhattak a városatyák, a jelenlegi piaci ár azonban már nagyjából 260 forint körül mozog, nagy kihívás elé állítva ezzel a döntéshozókat. A város energiaellátásával kapcsolatban Nagy Ferenc alpolgármestert kérdeztük.

– A világpiaci árak folyamatosan mérséklődnek, de így is nehéz pontos jelenlegi árfolyamot mondani. Az önkormányzat a napokban várja a beérkező ajánlatokat az energia-kereskedőktől. Szeretnénk, ha ez a többletköltség – kifejezetten a közvilágítás tekintetében – nem érné el a 100-120 millió forintot – mondta el az alpolgármester.

A közbeszerzési kiírás két külön villamosenergia-beszerzésre irányul.

– Szól egyfelől a közvilágításról, másfelől az intézményi energiaellátásról, tehát más-más árszabásról beszélünk. Ez a folyamat nem újkeletű, de természetesen az árak mindkét csoportnál emelkednek – fogalmazott Nagy Ferenc.

A megyeszékhelyen jelentős fejlesztések zajlottak az úgynevezett Smart Grid-rendszer kiépítése kapcsán, melynek köszönhetően a mintegy 11 ezer városi lámpatestből mindössze 604 olyan, amely nem LED-es technológiával működik.

 

                         Nagy Ferenc alpolgármester (fotó: behir.hu)

 

– Azok közé tartozunk, akik időben meglépték a közvilágítás korszerűsítését. Ez nem volt könnyű a korábbi kormányzati és Európai Uniós támogatás megszűnésével. Békéscsaba a Modern Városok Program részeként hajtotta végre a korszerűsítés második ütemét. Ennek során a világítótestek kétharmadát, egy néhány évvel korábbi programban pedig a fennmaradó berendezéseket cseréltük le. Néhány száz világítóeszközön kívül tehát minden lámpánk korszerűsített, alacsonyabb energiafogyasztású – idézte fel az alpolgármester. Mint mondta, 5-6 évvel ezelőtt mintegy 3 millió kilowattóra volt Békéscsaba éves közvilágítási energiaigénye, mára ez 2 millió 200 ezer kilowattórára csökkent.

A város közel 3300 olyan lámpatesttel rendelkezik, amelyeknek szabályozható a fényerejük.

– A LED-lámpák nemcsak kevesebbet fogyasztanak, de a fényerejük is nagyobb. A tervünk is az volt ezzel a fejlesztéssel, hogy jobb minőségű közvilágítással lássuk el a várost. Ezzel együtt nincs szükség a LED-lámpák maximális teljesítményére, így fontos volt a skálázhatóság, hiszen a nagy fényerő magasabb energiaköltséget jelent. Ezek a skálázható lámpák már most is csökkentett fénnyel működnek, ezt azonban tovább lehet csökkenteni. A skálázáshoz beavatkozásra van szükség a megfelelő szoftverek segítségével. A távolról is vezérelhető lámpatestek könnyebben vezérelhetők, az érintett fényforrásoknak nagyjából a fele ilyen módon is skálázható – ismertette Nagy Ferenc.

Az alpolgármester beszámolt arról a tervről is, hogy a közvilágítás tekintetében – ahol csak a közlekedés és a vagyonbiztonság megengedi –, további korlátozásokkal élnek majd.

– Fontos kiemelni, hogy közvilágítást alapvetően megszüntetni nem szeretnénk! Néhány külterületi útszakasz tekintetében az energetikai szakmai munkacsoport javasolta a világítás lekapcsolását, például a még be nem telepített új ipari parkban is. Emellett a CsabaPark szűkített nyitvatartási ideje is lehetővé teszi, hogy a bezárás után lekapcsoljuk a fényforrásokat – fogalmazott az alpolgármester.

Mint mondta, nemrégiben megjelent egy jogszabály, amely a közvilágításra vonatkozó előírásokat módosította.

– A kérdéssel dr. Bacsa Vendel jegyző úr foglalkozik, aki előkészítő javaslatot tesz majd a közvilágítás fényerejének korlátozásáról. A fényerőcsökkentés a nagyobb forgalmú, balesetveszélyes útszakaszok esetében természetesen meggondolandó. Ennek megfelelően lesznek olyan területek, ahol a többihez képest erősebb világítás szükséges – emelte ki Nagy Ferenc.

A közelgő ünnepkör kapcsán a városi díszkivilágítás üzembe helyezése is kérdésessé vált.

– Az ünnepi díszkivilágítás kapcsán jelentős költségekről beszélünk, de abban egyetértés van, hogy nem szívesen tekintünk el tőle. Az elmúlt évek járványos időszakai, valamint a jelenleg is zajló háborús veszélyhelyzet olyan terheket róttak ránk, amelyek kapcsán fontos, hogy megőrizzük az adventi és karácsonyi hangulatot. Lesz tehát ünnepi világítás, még ha területileg korlátozottan is. Díszfénybe idén csak a Szent István teret és környékét öltöztetjük, ezeket a területek azonban rendkívül látványos elemekkel gazdagítjuk majd – zárta gondolatait az alpolgármester.

További programok »

FEL