Művészek költöztek a Munkácsy ihlette játszótérre

2019. július 20. 09:45 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A művészméhek családjába tartozó rovarok használják bölcsőnek a Széchenyi ligetben elhelyezett farönkök járatait. Az apró méhek csak akkor viselkednek agresszívan az emberrel szemben, ha támadás éri őket. Bár nem védett fajról van szó, a szakemberek mégis igen ritkán találkoznak a magányos élő példányokkal.

A játékok mellé a természet is beköltözött a játszótérre. 

– A szabóméhek közé tartozó faj a kidöntött fákban a cincér- és szarvasbogárlárvák által készített járatokba helyezi el a petéit. A nő ivarú egyedek lerágnak egy körcikket a falevelekből, amelyekbe külön-külön becsomagolják a petéiket és elhelyezik őket ezekbe a járatokba. Most éppen ezt csodálhatjuk meg a Széchenyi liget játszóterén elhelyezett rönkökben. Azokban a fákban, amelyeket kifejezetten azért helyezett oda a város önkormányzata, hogy tanulmányozni tudják a gyerekek, családok ezeket a folyamatokat. Most megérett az idő, hogy a művészméhek birtokba vegyék ezeket a járatokat, miután a kifejlett cincérek és szarvasbogarak elhagyták azokat. Így új funkciót kapnak ezek a járatok, gyakorlatilag méhbölcsőként – tájékoztatott Boldog Gusztáv.

A természetvédelmi mérnök hozzátette: ezek a méhek nem veszélyesek. Általában azok a rovarok, amelyek seregesen élnek, fejlett szociális kapcsolataik vannak, azokra jelemző, hogy emberre támadnak. Mint mondta: ha egy méhkasban ezer méh él együtt, akkor ők nagyon védelmezik a családjukat, akkor ott mindig vannak őrök, akik csípnek. A darazsaknál ugyanez a helyzet. De ehhez az kell, hogy közösségi életet élő állatokról legyen szó. Ezek a művészméhek magányos méhek, és most csak azért jöttek így össze, mert a peterakás helye koncentrálta őket ehhez a farönkhöz.

 

Galéria

FEL