Munka, család, egyensúly: Beszélgetés, előadás és filmvetítés a múzeumban

2019. február 1. 10:42 | Gyemendi Réka

"Munka, Család, Egyensúly" - az azonos című EFOP projekthez kapcsolódóan rendeztek egy beszélgetéssel összekötött interaktív előadást a Munkácsy Mihály Múzeumban csütörtökön. Az eseményt az Egyensúly AE Egyesület és a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. szervezte. A program címe "Atipikus foglalkoztatási formák és rugalmas munkaszervezési módok helyben való elterjesztésének ösztönzése, elfogadottságának erősítése – Női munkavállalók esetében".

A rendezvényen Herczegné Szabó Marianna, a Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Egyesületének elnöke tartott előadást "Beteg a családban, önkéntesség a családban" címmel.

– A sclerosis multiplex a központi idegrendszer gyulladásos megbetegedése. Ezerarcú kórnak is nevezik, hiszen nagyon változatos tünetekkel jelenik meg. Főként a fiatal felnőtt nőket érinti, a férfiak esetében viszont gyorsabb a betegség lefolyása – ismertette az egyesület elnöke.

Elmondta: a gyulai egyesület már 30 éves múlttal rendelkezik. Békés megyében 13 településen vannak betegeik, jelenleg 108 tagot számlálnak. Herczegné Szabó Mariann kiemelte: a legfontosabb számukra, hogy a betegeik életkörülményein javítani tudjanak. Hozzátette: egy pályázat révén egy önkéntes pontot tudtak létrehozni 2014-ben, mely a gyulai piactéren található. Ennek célja, hogy tehermentesítse a családokat, hiszen nagyon nagy feladat egy gyógyíthatatlan beteg ellátása. Kiemelte, hogy önkéntes hálózatuk jelenleg 21 főből áll, és nagy szerepet tölt be a családok életében és az otthonápolásban.

Az előadást egy interaktív beszélgetés követte, ahol a látogatók feltehették kérdéseiket.

Az eseményre Fodor Zsóka színművésznő is ellátogatott, akivel Kovács Edit színművésznő beszélgetett "Fókuszban a nő" témában.

A szervezők szendvicsebéddel készültek a résztvevőknek, valamint Munkácsy Mihály születésének 175. évfordulója alkalmából egy filmet is levetítettek.

További programok »

FEL