Müller Cecília: Ne feledjük az első hullám alatt bevált rutinokat

2020. november 26. 14:50 | D. Nagy Bence

Az országos tisztifőorvos ismét figyelmeztetett a kontaktusok csökkentésének fontosságára.

– Egyáltalán ne menjen közösségbe az, akinek tünetei vannak, ha ez elkerülhetetlen, akkor csak az újonnan életbe léptetett szabályok mentén tegye – mondta el Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján. 

A tisztifőorvos a legfrissebb adatok ismertetése után elmondta, hogy míg a második hullám kezdetén a fiatal, 20-29 éves korosztályból számos fertőzött került ki, ez az arány mostanra eltolódott, ismét a középkorúak és az idősebbek az elsődlegesen érintettek. 

– Az első, tavaszi hullám során számos olyan fertőtlenítési rutint végeztünk, amelyek segítettek az átvészelésben. Ezeket most se feledjük, hiszen kiemelten fontosak a fertőzés terjedésének lassításában – fogalmazott Müller Cecília.

Az Országgyűlés hétfőn a házi karantén elrendelésére vonatkozó szabályok módosításáról döntött.

– A módosítás könnyítéseket tartalmaz a járványügyi megfigyelés, a járványügyi zárlat és a hatósági házi karanténnel kapcsolatos adminisztrációjával kapcsolatban – közölte Kiss Róbert rendőr alezredes. Mint mondta, az egyik fontos változás a beutazást érinti, amely során az illetőnek közölnie kell a rendőrrel a karantén helyét és annak módját. A rendőr emellett kötelezheti a beutazót a karanténszoftver használatára is. A karanténhoz kapcsolódó szabályszegés bírsága 5 ezer forinttól 150 terjedhez.

FEL