Müller Cecília: A vírus az ország minden területén jelen van

2020. szeptember 28. 11:47 | Varga Diána

Az országos tisztifőorvos arra emlékeztetett: a tavaszi járvánnyal ellentétben most a közösségi terjedés fázisában vagyunk, ezért mindenhol kéri a szabályok betartását.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az elmúlt 24 óra járványügyi adatainak ismertetése mellett arra emlékeztetett az operatív törzs napi tájékoztatóján, hogy a járvány most már a közösségi tereken túl mindenhol terjed az országban, ezért rendkívül fontosnak nevezte a higiénés szabályok betartását. Tapasztalataik szerint jellemzően jogkövetők az állampolgárok, egyre kevesebb a figyelmeztetés és a büntetés. Hozzátette: míg tavasszal a gócpontokban terjedt a fertőzés a leginkább, addig most a közösségi terekben terjed a megbetegedés.

Az országos tisztifőorvos ismét felhívta a figyelmet a távolságtartásra, megjegyezve: ez a célja annak is, hogy a szórakozóhelyeknek 23 óra után be kell zárni. Emlékeztetett, vigyáznunk kell az idősekre és a krónikus betegekre.

Arra is kitért, hogy beszerezték azokat a hőmérőket és hőkapukat, melyeket az iskolák kapnak meg, és amelyeket október 1-től kell használni a gyermekek testhőmérsékletének mérésére. Kérdésre elmondta, hogy a határértéket 37,8 Celsius fokot határoznak meg, kiemelve, hogy a testhőmérséklet nem csak láz esetében emelkedhet meg. Éppen ezért azoknál a gyerekeket, akiknél magasabb hőmérsékletet mérnek, rövid időre elkülönítik és megismétlik a mérést. Ha továbbra is hőemelkedést, lázat tapasztalnak, az intézményben értesítik a szülőt, akinek haza kell vinnie a diákot. Az országos tisztifőorvos azt javasolta, hogy a kísérők várják meg a hőmérsékletmérést, így akár azonnal haza lehet vinni az érintett gyermekeket. Hozzátette: az eszközöket holnaptól szállítják az iskolákba.

Müller Cecília arra hívta fel a figyelmet, hogy a szépségszalonokban, fodrászatokban is  tartsa be mindenki a távolságot – ezekre a szolgáltatókra ugyanis nincs külön jogszabály, de ajánlásokat kiadtak. A tisztofőorvos  mind a szolgáltatást nyújtó, mind az igénybe vevőktől azt kérte, viseljenek maszkot, kivéve olyan arckezeléseknél, amelyek esetén a maszk viselése nem lehetséges; ajánlotta, hogy magazinokat, tárgyakat, tollakat, stb. ne helyezzenek ki, hiszen ezeket bárki megfoghatja; nagyobb szalonok esetében pedig a kártyás fizetés bevezetését ajánlotta.

További programok »

FEL