Müller: A szociális otthonok ellenőrzésére az idősek védelméért van szükség

2020. április 15. 11:48 | Varga Diána

Újabb védőfelszerelések érkeztek hazánkba; tovább folytatódnak a rendőri intézkedések; ellenőrzik az idős otthonokat – többek közt erről számoltak be az operatív törzs szerdai, online sajtótájékoztatóján.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa arról számolt be, hogy újabb védőfelszerelések érkeztek tegnap Magyarországra, majd arra is kitért, hogy kiutasították azokat az iráni állampolgárokat, akik márciusban a Dél-Pesti Centrumkórházban járványügyi szabályt szegtek. Kiemelte azt is, hogy a rendőrség továbbra is ellenőrzi a 13 360 hatósági házikaranténban lévőt, ezzel párhuzamosan 206 458-ra emelkedett az ellenőrzések száma. Hozzátette: tegnap intézkedtek egy olyan magyarral szemben a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, aki habár házikaranténban volt, de megpróbálta repülőgéppel elhagyni az országot.

Müller Cecília országos tisztifőorvos kiemelte: 1572-ra emelkedett a fertőzöttek száma, ezzel együtt 134-en hunytak el, jellemzően idős, krónikus betegek. Megjegyezte, hogy a fiatalabb elhunytak is jellemzően valamilyen krónikus megbetegedésben szenvedtek. A tisztifőorvos arra is rámutatott, hogy magasabb a gyógyultak száma, mint az elhunytaké, ezért ismét köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak. Arra is kitért, hogy jelentősen nőtt a laboratóriumi vizsgálatok száma.

 

Ellenőrzik az idős otthonokat

A tisztifőorvos arról is beszélt, hogy az idősek védelmében országos ellenőrzést rendelt el, melyet a területi népegészségügyi szakemberek kezdtek meg. Hiányosságok feltárása esetén jegyzőkönyv készül majd és a szakemberek megteszik a szükséges intézkedéseket; az ellenőrzésen túl lehetőség lesz a konzultációra is. Kiemelte: 1035 szociális intézményt tartanak nyilván az országban, melyek mérete eltérő, a legnagyobbakkal kezdik a nagyobb kockázat miatt.

Müller Cecília kiemelte: számos hír jelent meg az elmúlt napokban a kórházakban zajló felkészülési tervről. Mint mondta, folyamatos, több ütemű felkészülésről van szó annak érdekében, hogy a szükséges kapacitás rendelkezésre álljon, ha nagyszámú megbetegedés lépne fel az országban. A járvány kezelését az elmúlt hetekben megfelelőnek nevezte, véleménye szerint az esetszámok is arról tanúskodnak, hogy az emberek betartják az intézkedéseket. Hozzátette: a járványgörbét próbálják laposítani, de nem lehet tudni, hogy hol lép fel egyszerre nagyszámú megbetegedés, ezért kell biztosítani azt, hogy egy fertőzött se maradjon ellátás nélkül. Kérte a kórházakat, hogy tartsák be a szaktárca utasításait.

További programok »

FEL