Müller: A 16-18 év közötti fiatalok oltási regisztrációja mostantól folyamatos

2021. május 10. 13:04 | D. Nagy Bence

Igazolt hiányzásnak számít, ha valakinek a tanórák ideje alatt kell megjelennie az oltóponton.

 

Az operatív törzs hétfői tájékoztatójának elején Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója köszöntötte a május 10-én évfordulót ünneplő mentőszolgálat munkatársait.

– A szervezett magyar életmentés már 134 éves múltra tekint vissza, az Országos Mentőszolgálatot pedig 73 éve hívták életre. Két cél vezérel bennünket: mindent megtenni a betegekért és megóvni a bajtársaink testi és lelki egészségét – fogalmazott a főigazgató. Mint mondta, a szervezet munkatársai a koronavírus-járvány ellenére is minden felmerülő problémával sikeresen bírkóztak meg, úgy is, hogy 2015-höz képest 20 százalékkal nőtt az elvégzendő feladatok száma. 

Csató Gábor ismertette, hogy a pandémia dacára a kiérkezés ideje 2020-ban sem csökkent, valamint a mentősök körében a legsúlyosabb időszakban is csupán 2,2 százalékos volt a fertőzöttség mértéke. A főigazgató az összefoglalója végén köszönetet mondott mindenkinek, aki a mentők munkáját segítette, valamint a bajtársaknak is az elhivatott munkáért.

 

Leszálló ágban a harmadik hullám

 

– 4 305 775 fő már megkapta az első oltását, 2 503 575-en, pedig a második adagot is. Az oltások előrehaladása mellett is fontos kiemelni, hogy egyetlen vakcina sem ad 100 százalékos védelmet, lesznek olyanok, akiknél a szervezet nem ad kellő választ az oltásra. Őket a közösségi immunitás védi majd meg – foglalta össze Müller Cecília országos tiszti főorvos.

A tájékoztatón elhangzott, hogy már elindult a 16-18 éves korosztály időpontfoglalása is az eeszt.gov.hu felületen, ahol eddig 84 ezren regisztráltak. Az időpontfoglalás szerdáig tart, az oltások csütörtöktől keddig zajlanak majd, amely  során a fiatalokat Pfizer-vakcinával oltják be.

– Mint ismeretes, május 10-től újraindult a jelenléti oktatás a felső évfolyamokban, valamint a középiskolákban. A 16-18 éves oltakozók esetében, ha csak olyan időpontot tudtak foglalni, amely egybeesik valamely tanórával, akkor az igazolt hiányzásnak számít majd – hívta fel a figyelmet a tiszti főorvos. Kiemelte, hogy a fiatalok felkészülten érkezzenek az oltópontra, ahol az személyes iratok mellett a szülő vagy gondviselő hozzájárulását igazoló dokumentumot is fel kell mutatniuk.

– Ha esetleg valaki akár betegség miatt nem tud megjelenni az oltóponton, később lesz még rá alkalma. Bár a célzott kampány most zajlik, de regisztrálni változatlanul lehet majd – fogalmazott Müller Cecília.

A szakember a friss járványügyi adatokat is ismertette.

– A járvány harmadik hulláma leszálló ágban van. A gyógyultak száma mára már a háromszorosa az aktív fertőzöttekének: összesen 575 610 gyógyultat tartunk számon, míg jelenleg 188 083 fő aktív beteget azonosítottunk – közölte a tiszti főorvos. Mint mondta, Magyarországon a lakosság 44 százalékát oltották már be.

Müller Cecília a Janssen-vakcinával kapcsolatban ismertette, hogy az oltóbuszok mellett mostantól a háziorvosi praxisok részére is elérhetővé teszik őket. Mint mondta, 19 ezer adag egydózisú Janssen-vakcina kerül majd 1900 praxishoz.

– A WHO pénteken jóváhagyta a Sinopharm vakcina alkalmazását a 18 év feletti személyek számára. Ez a vélemény megerősítette a magyar szakemberek döntését is, akik már hónapókkal ezelőtt arra a következtetésre jutottak, hogy a keleti vakcinák biztonságosak – mondta el a tiszti főorvos. Hozzátette: mindez nem meglepő, hiszen hazánkban kiváló szakemberek dolgoznak az egészségügyben.

Müller Cecília a hazai orvoslás és víruskutatás kapcsán megemlékezett többek között dr. Takátsy Gyuláról, dr. Farkas Elekről és dr. Újhelyi Károlyról is, valamint szintén köszönetet mondott az Országos Mentőszolgálat munkatársainak.

További programok »

FEL