Műemlék jelentőségű beruházás Gyulán – Letették a Szent Miklós park alapkövét

2018. december 5. 16:08 | Szabó Rita

Letették a Szent Miklós park alapkövét kedden, Gyulán. Görgényi Ernő, a város polgármestere kiemelte, hogy a 254 millió forintos beruházásnak köszönhetően egy olyan fejlesztés indult el, amely összeköti az elmúlt években felújított belvárost és az Almásy-kastély parkját.

 

 

Az egykor az Almásy kastély parkjához tartozó, történelmi jelentőségű terület korszerűsítését a kormány és az Európai Unió is támogatja.

– Egymilliárd forinos pályázati támogatást nyertünk a Gasztro-élmények fejlesztése Gyulán című pályázatunkkal, amelyből az Almásy-kastély mellékszárnya és a Szent Miklós park felújítását valósíthatjuk meg. Összesen 23 önkormányzat pályázott és mindössze öt részesült támogatásban. Az, hogy Gyula benne lehet a nyertes ötben, a turizmus teljesítményének szóló elismerés is – hangoztatta beszédében Görgényi Ernő.

A beruházásnak köszönhetően új sétányok épülnek, új utcabútorokat helyeznek el a szobrok mentén, valamint díszkivilágítás is lesz a parban. A cél, hogy élhetőbb környezetet biztosítsanak az itt élőknek és a Gyulára érkezőknek.

– A vendégéjszakák száma megkétszereződött Gyulán 2010 óta és ez a szám további tíz százalékkal nőtt ebben az évben, amely úgy gondolom, hogy önmagáért beszél. A statisztikák hosszú évek óta azt mutatják, hogy mindig az első öt turisztikai célpont között vagyunk. Ehhez nagyon jól illik ez a beruházás is – fogalmazott az eseményen dr. Kovács József, a térség országgyűlési képviselője.

Az ünnepélyes alapkőletétélen jelen volt a közszolgálatért felelős államtitkár is, aki ünnepi köszöntőjében arról beszélt: a fürdőváros képes arra, hogy folyamatosan megújuljon.

– Ez a város mindig és mindenkor a megújulás városa volt. Nagyon kevés olyan város van Magyarország történetében, amelyik az elmúlt évszázadok alatt képes volt mindig megtartani regionális szerepét és a történelem viharai ellenére is képes volt mindig újra és újra megújulni – emelte ki Tuzson Bence.

A beruházást a tervek szerint 2019 nyár elején fejezik be.

További programok »

FEL