MSZP: "Megyénket is sújtja a kormány késlekedése"

2020. május 1. 06:11 | behir

Az MSZP Békés megyei szervezete az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünknek, melyet az alábbiakban változtatás nélkül adunk közre.

"Békés megyét hatványozottan érintik az egészségügyi veszélyhelyzet nyomában járó gazdasági visszaesés hatásai. Nálunk, ahol nagy a kölcsönzött munkaerő aránya, és a turizmus az egyik húzóágazat, a visszaesés különösen negatív hatásokkal jár.

A békéscsabai választókerület problémáiról Miklós Attila elmondta. „Kevés Békés megyei, békéscsabai vállalkozásnak van 2-3 hónapos tartaléka, és olyan család se sok van, akik hosszú távra elegendő megtakarítással rendelkeznének.” Több munkahely és az ott dolgozók át tudtak állni otthoni munkavégzésre, de sok munkavállalót küldtek fizetés nélküli szabadságra. „Nagy kérdés lesz az, hogy a gazdaság újraindítása hogyan fog sikerülni. Mi lesz azzal az 54 ezer emberrel, akik most, a járványhelyzet következtében veszítették el az állásukat?”

A békési központú választókerület, vezetője Czesznak János elmondta, hogy a békési piac bezárása nagy gondot okoz az ott áruló vállalkozóknak, termelőknek. Szarvason és szinte az egész választókerületben a turizmus, a vendéglátás, a szolgáltatások leálltak, a kis butikok bezártak.

A gyulai körzet településein se könnyebb a helyzet. A gyulai kórház járványkórházzá alakításával, több egészségügyi dolgozót helyeztek át, vagy küldtek kényszerszabadságra. Gyulán a turizmus leállása miatt nem csak a szállásadók esnek el a bevételeiktől, hanem a város is. Kiesik az idegenforgalmi adó, az iparűzési adó, nincs parkolási bevétel – mondta a választókerületi elnök Vargáné Balázs Magdolna.

Az orosházi központtal működő választókerületben is leállt a turizmus. Orosházán jellemző a kivárás, bizonyos foglalkoztatók csökkentett óraszámban dolgoznak. „A kisvállalkozásoknál leépítések vannak, látható, hogy vannak bezárt üzlethelyiségek.” Fejtette ki a helyzetet Fetser János a választókerület elnöke. A kisebb településekről azt az információt kaptam, hogy egyelőre van elég munkaerő a mezőgazdaságban, az ellenzéki vezetésű települések polgármesterei még tudják kezelni a visszaesés hatásait.

A Magyar Szocialista Párt úgy látja, hogy a további problémák megelőzése érdekében azonnali elbocsátási moratóriumot kell hirdetni, továbbá szükséges, hogy az állami költségvetés vállalja át a bérek és járulékok 80%-át. Mert olcsóbb a munkahelyeken tartani a munkavállalókat, mint elküldeni, kifizetni a végkielégítést és az álláskeresési járadékot.

Több esetben jó hírekről is be tudtak számolni a választókerületi elnökök. A független polgármester által vezetett Szeghalmon a nagyobb termelőüzemek folyamatosan működnek. A városban voltak leépítések, ezekben az esetekben az elbocsátottaknak az önkormányzat pénzügyi támogatást nyújtott.

Az önkormányzat külsős bizottsági tagjainak felajánlása révén a 0-3 hónapos kisbabás családok részére újszülött babacsomagot állítottak össze. A polgármester és csapata saját felajánlásuk alapján 120 családnak juttatott el 10-10 ezer Ft értékben tartós élelmiszereket.

A békéscsabai önkormányzati képviselők Miklós Attila és Fülöp Csaba képviselői tiszteletdíjukból védőfelszereléseket vásároltak. Orvosi maszkokat juttattak el a békéscsabai és a környezetében lévő kistelepülések háziorvosainak, fogorvosainak, gyermekorvosainak. A MSZP Szolidaritási Alapjának segítségével az orvosi maszkok után, most tartós élelmiszerekkel segítjük a nehéz helyzetbe jutott családokat."

További programok »

FEL