Mozgalmas év áll a Hétpróbás Néptánciskola mögött

2022. június 21. 14:37 | Such Tamás

Az elmúlt időszakban több megyei és országos versenyeken, valamint számos városi rendezvényen mutatkoztak meg a Hétpróbás Néptánciskola szólótáncosai, csoportjai és oktatói.

– A Hétpróbás Néptánciskola számára kiemelten fontos a tehetségígéretek azonosítása és a velük való foglalkozás, a tehetséggondozás. Ebben a tanévben is számtalan, órarendi kereteken kívüli, alkalmakon készültek fel szólistáink és csoportjaink a regionális és országos versenyekre egyaránt – mondja Vaszkó János.

Vaszkó János – Forrás: Vaszkó János

Vaszkó János – Forrás: Vaszkó János

Az intézmény igazgatója hozzáteszi, április 14-én rendezték meg Gyulán, a Dél-Alföldi Regionális Gyermek Szólótáncversenyt, amely a Gyermek Néptáncosok XV. Országos Szólótánc Fesztiváljának regionális selejtezője volt. Az iskolát fiúszóló kategóriában Giricz Levente képviselte, míg páros kategóriában Ale Virág és Zátonyi Gábor versenyzett. A teljesítményüket a zsűri arany minősítéssel jutalmazta és pontszámaik alapján mindhármukat tovább is juttatta az országos döntőbe, ahol az ország legjobb gyermektáncosai között mutatkozhattak meg Szarvason. A Körös-parti városban Virág és Gábor a szakmai zsűri különdíját érdemelte ki.

– A döntő előtt, május 14-én szólótáncosaink még egy erőpróbát tettek Mezőberényben, a Békés Megyei Gyermek és Ifjúsági Szólótáncversenyen, ahol kiváló eredményeket értek el – fűzi hozzá. – Balázs Dalma és Zsurzsucz Boglárka ezüst galléros táncos címet, Andrej Dániel és Mihály Nándor ezüst paszományos táncos címet kaptak. Ugrai Blanka arany galléros táncos címet, Vaszkó Benedek arany paszományos táncos címet kapott. Giricz Levente, arany paszományos táncos címet és a zsűri különdíját is kiérdemelte. Ale Virág és Brhlik Anna számára arany galléros táncos címet ítélte meg a zsűri.

A szólisták felkészítői: Prekup Anna, Mlinár-Körösi Katalin, Szarka-Gera Sára, Hankó Tamás, Vaszkó János és Okányi Mihály voltak. A szólisták mellett a csoportjaik is kimagaslóan teljesítettek. A május 13-ai, mezőberényi Békés Megyei Gyermek és Kisegyüttesek Találkozóján a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, előképző 2. évfolyamos táncosai Kiemelt Arany minősítésben részesültek. A Balassi Kétpróbások produkcióját a zsűri Arany minősítéssel jutalmazta. A Rábai Táncegyüttes Kiemelt Arany minősítést kapott és a zsűri egyik különdíját is átvehette. A csoportok felkészítői: Prekup Anna, Mlinár-Körösi Katalin, Szarka-Gera Sára, Hankó Tamás és Vaszkó János voltak.

 

Galéria

 

– A versenyek mellett – folytatja –, hatalmas energiákkal készültünk a hagyományos tanévzáró előadásunkra, melyet a Csabagyöngye Kulturális Központban rendeztünk meg május 17-én és 19-én. Az előző években, a világjárvány okozta korlátozások következtében, sajnos csak online formában tudtuk ezt a rendezvényünket megvalósítani. A gyermekek és a szülők nagy örömére azonban, idén már ennek a programnak sem volt akadálya; a két nap alatt, négy előadáson közel 500 növendékünk mutathatta meg egész éves kitartó munkájának gyümölcsét. Ezúton is köszönjük a szülők töretlen bizalmát és támogatását iskolánk felé!

A 2021-2022-es tanév során az iskolás korosztály mellett az óvodások sem maradhattak ki a táncból. Békéscsaba önkormányzatának támogatásával a Hétpróbás 2015-ben indította útjára az „Aki nem lép egyszerre…” tehetséggondozó programot.

– A program célja – meséli –: az óvodás korú gyermekek komplex mozgásfejlesztése és megismertetése a hagyományos népi kultúránk táncaival, játékaival. A néptáncpedagógusaink, a városi óvodák óvodapedagógusaival dolgoztak együtt és minden nagycsoportos óvodás számára egy közös játékfűzést és táncot tanítottak meg. Ezt a közös produkciót június 2-án mutatták be az óvodások, a Szent István téren. A rendezvény zárásaként a gyermekek szüleikkel együtt közösen táncoltak, énekeltek, teljesen megtöltve ezzel Békéscsaba főterét.

 

A Hétpróbás Néptánciskola táncosai – Forrás: Vaszkó János

(Aki nem lép egyszerre – Forrás: Vaszkó János)

 

Néhány nappal ezelőtt (június 18.) egy másik, nagy rendezvény zajlott a Szent István téren. A már hagyományossá vált Szent Iván Napi Vigadalom során működtek közre csoportjaik és pedagógusaik. Az iskola „Ninive” csoportja Nyárádmagyarósi táncok című koregráfiáját mutatta be, majd Szarka-Gera Sára és Okányi Mihály vezetésével nyárádmagyarósi táncokat tanulhattak a jelenlévők. Szintén ezen a rendezvényen iskolánk ifjúsági együttese, a Rábai is jelen volt. Akik Mlinár-Körösi Katalin és Okányi Mihály vezetésével nagyecsedi táncokat tanítottak.

– Az elkövetkező időszak is bővelkedik programokban: június 24-én és 25-én a Rábai Táncegyüttes fellép a gyulai XXII. Körösvölgyi Sokadalmon. Azonfelül elkezdtük a hagyományos ottalvós táborunk a Hétpróbás Néptánctábor előkészítését is, ami augusztus első két hetében valósul meg. Az első héten rábaközi táncokat tanulnak a másodikos, harmadikos, negyedikes, és ötödik osztályos tanulók. A második héten pedig a felsőbb évfolyamra járók tanulnak vajdaszentiványi táncokat. Szeptembertől a békéscsabai általános iskolákban várják az új beiratkozókat. Hálás köszönet intézményi partnereinknek, a szülőknek és a gyerekeknek a rengeteg szeretetért és támogatásért! – jelenti ki.

A néptánc mint fejlesztő erő
– közösségteremtő tradíció...

 

A Hétpróbás Néptánciskola táncosai – Fotó: Majnik Zsolt

(Fotó: Majnik doktor)

További programok »

FEL