Módosulnak az áfaszabályok, jöhet az utalvány-reneszánsz

2018. augusztus 3. 10:54 | behir

Változnak jövőre az utalványokra – vásárlási voucherek, kuponok, ajándékkártyák – vonatkozó adózási szabályok. Ez azt eredményezheti, hogy a vállalkozások még bátrabban nyúlnak majd ehhez a vásárlás-ösztönző eszközhöz.

A jelenleg hatályos szabályok és a kialakult joggyakorlat alapján az utalványok áfakezelése meglehetősen kedvező, mivel pénzhelyettesítő eszköznek minősülnek. Ezek átruházása az áfa hatályán kívüli ügyletként kezelendő. Tekintettel erre, az utalványok átruházásakor nem keletkezik adófizetési kötelezettség. Áfa-fizetési kötelezettség akkor keletkezik, amikor a vásárló az utalványt beváltja, tehát amikor egy termék vagy szolgáltatás ellenértékét (részben vagy egészben) azzal egyenlíti ki – tájékoztatta az MTI-t a Deloitte.

Közölték, a fizetendő adó alapja az értékesített termék vagy szolgáltatás ellenértéke lesz, függetlenül az utalvány értékétől. Ez tehát azt jelenti, hogy ha például az utalványt érvényességi idején belül nem használják fel, akkor a kibocsátónak nincs adófizetési kötelezettsége ezen utalvány után. Ezeket a szabályokat azonban eddig nem mondta ki egyértelműen az Áfa- törvény, ezért bizonyos mértékű jogbizonytalanság volt ezen a téren.

 

 

Eltérő tagállami gyakorlatok

Ráadásul ez az eljárás csak a jelenlegi magyar gyakorlatot tükrözik, ami – központi európai szabályozás hiányában – tagállamról tagállamra eltérhet. Annak érdekében, hogy az EU tagállamaiban kialakult eltérő adózási gyakorlatot egységesítse, az Európai Unió Tanácsa külön irányelvet alkotott, amit a 2018. december 31.-ét követően kibocsátott utalványokra kell majd alkalmazni. Ezt emelte be a magyar áfatörvénybe a 2019-es adócsomag. A változások hatálybalépését megelőzően érdemes lehet felkészülniük a hazai vállalkozásoknak az új szabályok alkalmazására és megvizsgálni, hogy az általuk jelenleg alkalmazott utalványi rendszerek megfelelően beilleszthetők-e az új szabályozásba, valamint hogy az egyes utalványokat hogyan kell majd kezelni a jövőben az áfa szempontjából.

 

Forrás: MTI 

További programok »

Gazdaság

FEL