Modern Városok Program - Feléledhet a hűtőház

2016. május 16. 06:32 | Mikóczy Erika

A békéscsabai hűtőház, a paradicsomsűrítmény üzem, valamint a cukorgyárak bezárásával a 2000-es években a termésszerkezet átalakult. A kis- és közepes gazdaságok is átálltak a nagyüzemi gabonatermelésre, ha újra dolgozni kezd a hűtőház, ez a tendencia megváltozik.

Összesen 19 hektár áll rendelkezésre, hogy a hűtőház mellett paradicsomfeldolgozót és -szárítót is kialakítsanak az egykori hűtőház területén.

- Minden lehetőség adott a megfelelő termeléshez: az összes energetikai rendszer rendelkezésre áll, a területnek van iparvágánya, az ipari szennyvíznek is tudunk helyet biztosítani – mondta Hanó Miklós alpolgármester, aki régóta lobbizik a békéscsabai élelmiszeripar fellendítéséért.

A Békéscsabai Hűtőipari Zrt.-t 1962-ben alapították az Országos Hűtőipari Vállalat békéscsabai gyáregységeként, 1987-ben vált önálló vállalattá, majd részvénytársasággá alakult. 1975 és 1990 között Békéscsabán állították elő a hazai gyorsfagyasztott termékek mintegy 35 százalékát. Most visszaszerezheti Békéscsaba a termelési fellegvárát. Az új üzem 35 szakembernek és átlagosan 200 betanított dolgozónak biztosíthat majd munkát, ehhez jön a mintegy 800 beszállító, akik a feldolgozandó termést biztosítják.

A Békéscsabán és környékén gazdálkodó termelők 2013-ban alakították meg az Alföldi Hűtőház Szövetkezetet, mely a mezőgazdasági termelők összefogása és közös termeltetési rendszer kidolgozása, működtetése mellett a projekt megvalósítását követően a hűtőház üzemeltetését is végezné.

FEL