Modern mosoda szolgálja majd ki a megyei kórházakat

2017. január 25. 12:22 | Laczkó Viktória

739 millió forintot nyert el a Békés Megyei Központi Kórház az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyi Államtitkársága által kórház-konszolidációra elkülönített 15 milliárd forintnyi keretösszegből, jelentette be dr. Becsei László, a BMKK főigazgatója és dr. Horpácsy Balázs, a DA-TIG igazgató helyettese ma délelőtt Gyulán. A pályázati forrást működési hatékonyságnövelésére használja fel az intézmény.

Az összeg jelentős részét, vagyis 623 millió forintot a régió fekvőbeteg szakellátást nyújtó intézményeinek mosodai szolgáltatást biztosító mosoda kialakítására fordítják. A Szentháromság utcai telephelyen felépülő modern mosoda a jövőben öt egészségügyi intézmény hét tagkórházának biztosít egészségügyi textileket. A pályázatban konzorciumként vesz részt a BMKK, az Orosháza Városi Kórház, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó, a szentesi Dr. Bugyi István és a Csongrád Megyei Mellkas Betegségek Szakkórháza közösen.  

A fejlesztéssel párhuzamosan bevezetnek egy úgynevezett textília azonosító és nyilvántartórendszert, amivel nyomon követhető a textília útja, élettartama, mennyisége is. A jelenleg elavult, elhasználódott textíliák helyett, új, jobb minőségű ágyneműk, betegingek használata válik biztosítottá, ami hozzájárulhat a betegek komfortérzetének növeléséhez. A beruházás eredményeként egy modern mosoda szolgálja az együttműködésben résztvevő kórházak textil ellátását. Az új mosoda üzem az optimális méretgazdaságossági elv teljesülésével költséghatékony üzemeltetést tesz lehetővé. Ezzel biztosítva hosszú távon a működési költségek optimalizálását és azok hosszú távon történő fenntartását is. A tervek szerint 2018. június 30-ig megépülő új mosoda éves szinten 72 millió forint megtakarítást jelent a kórházaknak. 

Az összeg fennmaradó részét, 116 millió forintot, a régi sebészeti tömb energetikai korszerűsítésére fordítják, ezt követően ebbe az épületebe költözik a jelenleg Kárpát utcán működő gyerekosztály.

 

FEL