Modern, életmentő eszközöket kapott az Orosházi Kórház

2018. január 30. 15:12 | Papp Ádám Sándor

Mellkaskompressziót, majd a defibrillálás menetét és egy műtéti beavatkozást is bemutattak hétfőn, az Orosházi Kórházban. A sebészeti szövetszétválasztó és vérzéscsillapító eszközre, valamint a hordozható defibrillátorra a Szeged-Csanádi Egyházmegye ajánlott fel közel 4 millió forintot a tavalyi évben.

A kórház munkatársai egy esetet szimuláltak, amelyben egy férfi mellkasi panasszal érkezett a sürgősségire. Itt a laikus segítségnyújtás után kiérkeztek a szakemberek, hogy megkezdjék az újraélesztést a hordozható defibrillátorral. Magyarországon a hirtelen halálesetek száma jelentős, ezért fontos az, hogy a szakemberek modern műszerekkel tudjanak segíteni.

Az intenzív osztály szakorvosa úgy fogalmazott, hogyha a betegek szállítása közben akár egy százalékkal is, de növelni tudják az életmentés lehetőségét, akkor már mindent elkövettek a mentésért.

- Ez az eszköz nemcsak magához az életmentéshez, tehát az újraélesztés folyamatában - amikor sokkolandó ritmuszavar okozza a korai hirtelen halált - ez a defibrillátor a monitor komponensével alkalmas arra, hogy beteg transzportokat biztosítsunk. A beteg biztonságának maximalizálásával, a beteg minden funkcióját monitorozhatjuk - hangsúlyozta dr. Hegedűs Attila.

Egy másik eszközt is bemutattak a szakemberek a nagyközönségnek. A sebészeti szövetszétválasztó és vérzéscsillapító eszközt a hasüregben végzett műtéteknél használják. Az Orosházi Kórház egyik főorvosa hangsúlyozta: a tárgy segítségével kevesebb idő- és vérveszteséggel tudnak elvégezni egy operációt.

- Egyrészt gyorsabbak leszünk, másrészt úgy tudunk vele dolgozni, hogy kevesebb vért veszít a beteg. Ez két olyan meghatározó tulajdonsága ennek a műszernek, ami nagyon hiányzott már az utóbbi időkben. Egyre több és egyre nagyobb műtéteket végzünk, így nagy szükségünk volt rá a mindennapi munkánkban - emelte ki dr. Sahin-Tóth Gábor.

A műtővezető főorvos hozzátette: az új eszköz nagy számban segítette az operációk sikerességét, valamint jelentősen csökkentette a betegek felépülési idejét is.

 

 

 

További programok »

Itthon

Adventi hangulattal készül a gyulai Almásy-kastély

Karácsonyi varázskastély címmel hirdetett adventi programsorozatot a gyulai Almásy-kastély. Az intézmény december 2. és január 7. között szombatonként adventi vásárral, kézműves ajándékműhellyel, valamint ünnepi installációkkal várja a látogatókat.
17:04
FEL