MMA-ösztöndíjat nyert Szives Márton

2023. október 24. 17:09 | behir.hu

A Bartók Béla Művészeti Szakgimnázium és AMI tanára, a Pro Arte Aranyérmes ütőhangszeres előadóművész, Szives Márton szeptembertől a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasa.

A Magyar Művészeti Akadémia évről évre a hazai művészek legjavát díjazza ösztöndíjprogramjában. A pályázók kilenc művészeti szekcióban jelentkezhetnek: építőművészet, film- és fotóművészet, iparművészet és tervezőművészet, irodalom, képzőművészet, művészetelmélet, népművészet, színházművészet, zeneművészet. Az ösztöndíjprogram célja – programszerű, három évre szóló – alkotó- és előadó-művészeti, valamint művészetelméleti tevékenységek támogatása, magas színvonalú művészi és művészetelméleti tevékenységek anyagi feltételeinek megteremtése és a művészeti közösségépítés.

2023-ban hatodik évfolyamát indította el az ösztöndíjprogram, amelyben Szives Márton, Pro Arte Aranyérmes ütőhangszeres művész, a Bartók Béla Művészeti Szakgimnázium ütőhangszeres tanára és a Munkácsy Vizuál megálmodója és művészeti vezetője is támogatást nyert művészeti programjával.

„Mint hangszerjátékos, kitűnő technikai és zenei felkészültsége segíti a művek igen magas szintű megszólaltatásában. Mint előadóművész, sok kortárs zeneszerzőt inspirál új művek megírására”, írja ajánlójában Szives Mártonról Dubrovay László, Kossuth-díjas zeneszerző, a nemzet művésze.

Az MMA Művészeti Ösztöndíjprogramra évente több ezer pályázat érkezik, melyek közül százat választ ki a zsűri a pályázók művészeti munkássága és addigi eredményei alapján. Idén Szives Márton egyik a tizenhárom zeneművészeti pályázat közül, akiknek a zsűri odaítélte az ösztöndíjat.

– Nagy lehetőség ez egy művész számára. Egy támogató, az ország művészeinek legjavát összefogó intézményt tudhatunk magunk mellett, miközben inspirál az is, hogy művésztársaink mind kiemelkedőek a maguk területén. Öröm lesz velük együtt dolgozni! – mondta a marimba-művész.

Szives Márton már egy évtizede magyar újzenei ütőhangszeres művekkel foglalkozik, azokból építi fel Európa-szerte közönségbarát koncertjeit. 2023-ban több eredményt is hazahozott kortárs magyar zeneművekre épített programjaival: Első helyezett lett a Danubia Talents és a Moscow International Music Competition nemzetközi versenyeken és harmadik helyezett a Percussion Arts Society világméretű versenyén. Illetve ő álmodta meg és vezényelte le a Munkácsy Vizuál animációs koncertjeit is a Munkácsy Negyedben, melynek szeptember 30-án volt a második koncertje. 

A következő három év sem telik eseménytelenül: ösztöndíjas munkája során hazai szerzőkkel dolgozik majd együtt új koncertélményeken és zeneműveken, amelyeket interaktív koncerteken visz a békéscsabai és az európai közönség elé. Az ösztöndíjasok és Szives Márton munkáját az MMA honlapján is követhetik.

További programok »

FEL