Mit tehetünk a lehulló falevelekkel és a keletkező avarral?

2020. október 29. 17:10 | Papp Ádám Sándor

A fák és a bokrok tavasszal gyönyörű lombot növesztenek, nyáron pompáznak, majd ősszel levetik leveleiket. Ekkor a földre hulló levél takarót képez, amely sokszor okozhat problémát. De mihez kezdünk saját házunk táján a lehulló levelekkel, ha égetni és a "sima" kukába dobni nem lehet? Erre kerestük a választ.

Az avar a természetben komoly védelmi rendszert jelent: részben takarja és melegen tartja a talajt, búvó- és táplálkozási helyet biztosít különféle élőlényeknek, lebomlásával pedig folyamatos tápanyag-utánpótlást biztosít a növények számra. Szemléletes példa erre az erdők világa, ahol a levéltakaró évről-évre oltalmat ad a hideg évszakban, tavasszal pedig a talajt gazdagítva az új élethez szükséges energiával látja el a helyi flórát.

Nincs ez másként a kiskertekben, hétvégi telkeken, városi és települési parkokban, zöldfelületeken sem: ott is szükség van az utánpótlásra. Ha mindenhol összeszedjük a faleveleket, tisztára „porszívózzuk” kertjeinket és parkjainkat, akkor pont ettől a nélkülözhetetlen, természetes tápanyag-utánpótlástól fosztjuk meg környezetünket. Nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogyha elégetjük az összehúzott lombot, a levegőt szennyezzük, veszélyeztetve ezzel magunk és mások egészségét. Azt a rendelkezést, amely alapján az önkormányzatok rendeletben szabályozhatják az avarégetést, 2021 január elsejétől törlik el, így a levegő védelméről szóló kormányrendelet értelmében a tilalom az egész országban általánossá válik.

Ezért adódhat a kérdés, hogy mit tegyünk a keletkező avarral? Semmit. Ilyen egyszerű lenne az egész? Egy próbát megér, hiszen a természet, ha hagyjuk, önmagától dolgozik. Ha mégis nagyon zavarna bennünket a rengeteg falevél, erre is van megoldás.

Békéscsabán a DAREH BÁZIS Hulladékgazdálkodási Nonprofit Zrt. a helyi lakosoknak 7500 darab 240 literes, ingyenes zöldhulladékgyűjtő, valamint 2000 darab 300 literes ingyenes komposztáló edényt osztott ki márciusban, a zsákban beérkező zöldhulladék mennyiségének csökkentése érdekében. A zöldhulladékgyűjtő alkalmas a kertben, utcán lehulló levelek tárolására, amelyet a szolgáltató december 9-ig minden héten, szerdán szállít el.

–  Egyrészt a szelektív, azaz a külön gyűjtést a jogszabály mint az ingatlanhasználót terhelő kötelezettséget nevesíti. Másrészt a különgyűjtött, szennyeződéstől mentes zöldhulladék értékes, komposztálható alapanyag, melynek elkülönített gyűjtése Békés megye területén házhoz menő jelleggel biztosított. A vegyes kommunális hulladék feldolgozása a Békéscsabai Válogatóműben történik, ahol gépi, majd kézi válogatással az értékesíthető haszonanyagok (műanyag, papír, fém) válogatásra, és értékesítésre kerülnek. Amennyiben a vegyes, kommunális hulladékba zöldhulladék kerül, annak hasznosítása ellehetetlenül – indokolta a falevelek szelektív gyűjtését a behir.hu megkeresésére Holopné dr. Sztrein Beáta, a DAREH BÁZIS Hulladékgazdálkodási Nonprofit Zrt. általános igazgatója.

További programok »

FEL