Mit tegyünk, ha baleset ér a strandon?

2020. július 7. 17:39 | Vári Bianka

Darázscsípésre egy pohár tej? Nevetségesen hangzik, mégis, sokan egyből a kalcium-tartalmú pezsgőtablettáért nyúlnak csípés esetén. Ez valójában annyit ér, mintha meginnánk egy pohár tejet. Kárász Lászlót, a megyei vezető mentőtisztet kérdeztük a leggyakoribb strand-balesetekről, és arról, milyen esetekben szükséges mentőt hívni.

A nyári nagy meleg hatására sok esetben még a strandon is előfordulnak különböző rosszullétek, mint például a hőség okozta ájulás, vagy a hőguta. Kárász László, az Országos Mentőszolgálat Békéscsabai Mentőállomásának vezető mentőtisztje adott tanácsokat arra vonatkozóan, hogyan védhetjük egészségünket strandoláskor.

– Ha azt tapasztaljuk valakinél, hogy a masszív hő hatására hányinger, hányás, fejfájás, émelygés, gyengeség, esetleg ájulásszerű rosszullét alakul ki nála, nagyon fontos, hogy minél hamarabb hűvös helyiségben helyezzük el az illetőt. Amennyiben eszméletét veszítette, akkor az életjelenség-vizsgálatot követően, stabil oldalfekvő helyzetbe kell hozni, és a mentőket feltétlenül értesíteni kell minél hamarabb – mondta Kárász László.

A mentőtiszt hozzátette: abban az esetben, hogyha napszúrás okozta komoly bántalmak alakultak ki, érdemes a sürgősségi osztályra bemenni.

– A fejfájás, hányinger, hányás, főleg, hogy ha nagyon sok volt a folyadékvesztés a verejtékezés, izzadás révén, ion-eltolódást, ion-zavart is el tud okozhat a betegnél. Ilyenkor a folyadékpótlást sokszor már a helyszínen meg kell kezdeni. Ha görcsroham alakul ki a nagy hő hatására, a görcsök csillapítása is a mentőszolgálat feladata lesz – tette hozzá.

Kárász

Másik gyakori baleset strandoláskor a méhcsípés illetve darázscsípés. Amennyiben tudjuk magunkról, hogy allergiásak vagyunk a rovarok csípéseire, készüljünk fel előre. Vigyük magunkkal allergia-gyógyszerünket, és ha megtörténik a baj, azonnal hívjunk mentőt.

– Ha nem tudjuk magunkról, hogy allergiások vagyunk a csípésre, úgy érdemes a tüneteket figyelni. Ha nehézlégzést, fulladást, torokban gombóc érzést tapasztalunk, akkor is szükséges mentőt hívni. Ők a helyszínen gyorsan ható szereket: antihisztamint, adrenalint, noradrenalint alkalmaznak az allergiás reakciók megfékezésére.

Kárász László arról is beszámolt, hogy allergiás reakció esetén nem ajánlott kalcium beadása. Egy pezsgőtabletta kalciumtartalma nagyjából annyi, mint egy pohár tejé. Ugyanakkor veszélyes is lehet, mivel hamis biztonságérzetet ad, közben pedig súlyos perceket veszítünk.

Szintén gyakori esetnek számítanak a különböző sérülések a strandon. A szakember azt tanácsolja, hogy kerüljük a mezítlábas közlekedést, mivel könnyen üvegszilánkba, vagy más, sérülést okozó tárgyba léphetünk. Ilyen esetben keressünk elsősegélynyújtó pontot, hogy szakember távolítsa el az idegen testet.

– Ha megcsúszunk és elesünk, vagy a csúszdán ütjük meg magunkat és fejsérülést szenvedünk, agyrázkódásra utalhat a fejfájás, hányinger, szédülés. Ilyenkor szintén érdemes a mentők segítségét kérni – zárta gondolatait a mentős.

További programok »

Itthon

Számos rendelet hatályát meghosszabbította a kormány a háború miatt

Június 1-jével lejár a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet Magyarországon, a május 26-ai Magyar Közlöny alapján azonban számos ezen időszak alatt hozott rendeletet meghosszabbít a kormány, több helyütt helyettesítve a járvány miatti veszélyhelyzetre való hivatkozást "az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása érdekében" bevezetett veszélyhelyzettel.
10:30
FEL