Mit kell tudni a keresőképtelenség ideje alatti kötelezettségekről?

2019. április 6. 10:46 | behir

A beteg a keresőképtelenségének elbírálásához köteles az orvost tájékoztatni munkavégzésének az egészségi állapotával összefüggő körülményeiről, annak egészségi szempontból lényeges elemeit pedig a betegdokumentációban is rögzíteni kell.

Betegségünk időszakában a társadalombiztosítás alapján orvosi ellátást vehetünk igénybe, táppénzre, üzemi (munkahelyi) baleset esetén baleseti táppénzre is jogosultak lehetünk, azonban fontos tudni, hogy a keresőképtelenségre vonatkozóan előírt szabályokat be kell tartani.

Így például a keresőképtelen biztosított munkavállaló köteles betartani az orvos utasításait, így különösen a gyógyulását elősegítő, meghatározott idejű ágynyugalomra, valamint a tartózkodási helyről való kijárás korlátozására vonatkozóan. Az elrendelt vizsgálatokon meg kell jelennie, és az orvost arról is tájékoztatnia kell, ha a keresőképtelensége alatt más orvos is kezeli. A keresőképtelenség ideje alatti tartózkodási helyet szintén be kell bejelenteni a keresőképtelenséget elbíráló orvosnak.

A járási hivatal a keresőképtelenség és a keresőképesség elbírálását szakértő főorvos, valamint felülvéleményező főorvos útján ellenőrzi. A betegszabadság, illetve a táppénz igénybevétele alatt a munkáltató jogosult a keresőképtelenség felülvizsgálatát kezdeményezni a járási hivatalnál, mely eljárás igazgatási szolgáltatási díja 15.800 forint. A felülvizsgálat során a szakértő főorvos a betegdokumentációból fellelhető adatok, vagy indokolt esetben a keresőképtelen beteg vizsgálata alapján dönt a keresőképtelenségről vagy keresőképességről.

Ha valaki több helyen dolgozik, például munkaviszony mellett vállalkozóként is tevékenykedik, a kezelőorvosnak minden egyes jogviszonyában külön-külön, a biztosított munkaköreinek ismeretében kell elbírálnia a keresőképtelenséget. Így előfordulhat az is, hogy az orvos a beteget nem mindegyik munkakörében minősíti keresőképtelennek.

 

 Dávid Ferenc főosztályvezető

Békéscsabai Járási Hivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály

 

További programok »

Itthon

Második alkalommal rendeznek Vármegyei Tűzoltó Szakmai Napot Békésen

Június 3-án szombaton második alkalommal hívják életre a Vármegyei Tűzoltó Szakmai Napot a Dánfoki Üdülőközpontban. Az eseményen a vármegye önkormányzati tűzoltóságainak munkatársai mutatják be felszereléseiket és eszközeiket, továbbá a kilátogatók több látványos bemutatót tekinthetnek meg a helyszínen.
2023. május 30. 16:47
FEL