Tudnivalók a keresőképtelenség orvosi elbírálásáról

2019. június 15. 09:53 | behir

Fontos tudni, hogy egyidejűleg fennálló több biztosítási jogviszony esetén a keresőképtelenséget és a táppénzre való jogosultságot, azok időtartamát, az ellátás mértékét, illetőleg összegét mindegyik jogviszonyban külön-külön kell megállapítani.

 

Abban az esetben, ha például a dolgozó munkaviszony mellett egyéni vállalkozóként is tevékenykedik, vagy megbízási jogviszonyban áll, társas vállalkozó, a kezelőorvosnak minden egyes jogviszonyban külön-külön kell elbírálnia a fennálló keresőképtelenséget. Ennek eredményét minden jogviszony esetében külön naplószámon szükséges rögzíteni az Orvosi Naplóba, valamint ki kell állítani a megfelelő keresőképtelenségi igazolást, rögzítve azon a biztosított munkakörét/tevékenységét is.

 

Így tehát a kezelőorvosnak a biztosított munkaköreinek, tevékenységének ismeretében jogviszonyonként kell elbírálnia a keresőképtelenséget, éppen ezért a beteg köteles tájékoztatni az orvost munkavégzése, tevékenysége azon körülményeiről, melyek összefüggésben lehetnek egészségi állapotával.

 

A keresőképtelenséget kizárólag orvos-szakmai szempontok alapján kell elbírálni, azonban a táppénzre való jogosultság megállapítása már ettől elkülönülten nem az orvos, hanem az egészségbiztosítási szerv - mely Békéscsabán a Luther u. 3. sz. alatt található - vagy a társadalombiztosítási kifizetőhely hatáskörébe tartozó feladat.

 

Hasznos azt is tudni, hogy ez év elejétől az öregségi nyugdíj, így a nők kedvezményes nyugdíja mellett munkaviszonyban állók is kikerültek a biztosítottak köréből, ezért sem táppénzre, sem baleseti táppénzre nem szerezhetnek jogosultságot. Ugyanakkor betegség esetén ki kell adni számukra a keresőképtelenségről szóló igazolást, hiszen évente 15 munkanap betegszabadságra továbbra is jogosultak, a munkáltató felé is igazolniuk kell keresőképtelenségüket.

 

Dávid Ferenc főosztályvezető

Békéscsabai Járási Hivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály

 

                                                  

 

 

                                                                                                                             

 

 

 

 

További programok »

FEL