Mire kell figyelni a téli madáretetésnél?

2019. január 12. 08:49 | behir.hu

A téli madáretetés örömet okoz az embernek, s esetenként a túlélést jelentheti az apró cinegéknek, verebeknek, pintyféléknek. Nem árt azonban tudni, hogy az idejekorán elkezdett etetés inkább káros, mint hasznos, ugyanis elvonhatjuk a madarakat a természetes tápláléktól. Éppen ezért csak akkor kezdjük el etetni kis barátainkat, ha már valóban kemény hideg van, illetve hótakaró borítja a tájat.
 
Leginkább a kistermetű madaraknak van szükségük etetésre, ugyanis az ő anyagcseréjük viszonylag gyors, így akár néhány órányi táplálékhiányos időszakban is annyira lehűlhetnek, hogy ez számukra végzetes is lehet. Legjobb, ha nagy energiatartalmú olajos magvakat, például ipari napraforgót teszünk ki nekik, de szívesen csipegetik az állati zsiradékokat, elsősorban sótlan, fűszermentes szalonnát.
 
A terített asztal vendégeit megválogathatjuk a feltálalt eleség típusával. Az olajos magot, állati zsiradékot elsősorban a cinegék fogyasztják szívesen. Ha búzát, szemes kukoricát teszünk az etetőbe, akkor verebek, gerlék és galambok egész hadát zúdíthatjuk magunkra. Minél apróbbak a magok, annál apróbb madarakat csalnak az etetőhöz. Az etetéssel közvetve hozzájárulunk a ragadozó madarak, például a karvalyok téli táplálásához is, ők ugyanis a kisebb madarakat zsákmányolják.
 
Ne feledjük, hogy a fagyos időszakban ne csak enni, hanem inni is adjunk! Legjobb, ha meleg vizet teszünk ki, ami nem fagy be azonnal. Ha egyszer elkezdtük az etetést és népes madársereget szoktattunk a kertünkbe, ne hagyjuk abba, mert ezzel a pusztulásukat okozhatjuk!
 
A biokertészek jól tudják, hogy a madarak tavasszal jócskán meghálálják az etetést. Ha kertünkbe szoktatjuk őket (esetleg odúkat helyezünk ki), akkor tartósan megtelepíthetjük a cinegéket, verebeket, amelyek tavasszal, különösen a fiókanevelés időszakában rengeteg rovart és gyommagot megesznek, segítve ezzel a vegyszermentes gazdálkodást.

 

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park

További programok »

Környezetvédelem

Zöld Szálloda lett a békéscsabai Arcanum Hotel

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége már évekkel ezelőtt megalkotta a Zöld Szálloda díjat, amely egy két évre szóló kitüntetés is. A nyerteseknek egy komoly pontrendszerben kell jól teljesíteniük, ahol az intézmény fenntartható működését vizsgálják, ezen a pályázaton ért el ezüst fokozatot a békéscsabai Arcanum Hotel.
2024. november 15. 10:26
FEL