Mintegy 4 tonna öntapadó papírt kapott 13 Békés megyei óvoda

2020. június 20. 14:47 | Varga Diána

A Marzek-csoport – Békéscsaba legnagyobb csomagolóanyag gyártójaként – kiemelt figyelmet fordít a társadalmi szerepvállalásra. Ennek jegyében újabb jótékonysági akciót indított, melynek részeként közel 4 tonna öntapadó papírt adományozott 13 Békés megyei óvodának. 

Előfordul a gyárak életében, hogy olyan alapanyagok maradnak raktáron, amelyek habár minőségükben megfelelnek a gyártásnak, de méretben vagy mennyiségben már nem – fogalmazott Kása István Zoltán, a Marzek-csoport Békéscsabai vállalatainak ügyvezető igazgatója a 7.TV Aktuális című műsorában. 

– Hosszú évek után lezártunk egy termelési sort, amely után minőségben még megfelelő, de mennyiségben már nem eladható vagy felhasználható anyagokat leltünk fel. Ezek öntapadó papírok, amelyekre egy óvodás korú gyermek bármit rá tud festeni, ki tudja vágni azt. Arra gondoltunk, ha ezzel is közelebb tudjuk hozni a jövő nemzedékét az iparágunkhoz, akkor az legyen az az óvodások köre. Az ő korosztályuk bármiből meg tudja valósítani az elképzeléseit – fogalmazott az ügyvezető. 

Békéscsabán minden óvoda részesült az ívekben, valamint Kétsoprony és Köröstarcsa intézményei kapták az adományt. A Marzek-csoport egyébként több programot is szervezett az elmúlt években: 12 hónapon át rászoruló gyermekek számára étkeztetési programot működtettek 12 településen, 1001 labdát adtak át a helyi óvodásoknak, karácsonykor évek óta ételosztást szerveznek. Kása István Zoltán rámutatott: ezeket a szerepvállalásokat azért is tartják fontosnak, mert Békéscsabáról kapják a munkaerő java részét, amit szeretnének ilyen módon meghálálni, ugyanakkor a karitatív akciók a cégen belül is komoly összetartó erőt jelentenek. 

Az ügyvezető arra is kitért, hogy a két gyáregységükben összesen mintegy 400-an dolgoznak. A válság idején – a pánikfelvásárlás hatására – megnőtt az igény a csomagolóanyagok iránt, ugyanakkor azóta tapasztaltak némi visszaesést, de közel sem akkorát, mint például az autóipari cégek. Hozzátette: nyár végére a válság előtti időszakhoz hasonló lehet a munkaellátottság a Marzek-csoportnál. 

Kása István Zoltán arról is beszélt, hogy a helyi szakképzési rendszerrel közel 15 éves az együttműködésük: első körben az oktatói bázis biztosításában vettek részt, azóta pedig – más csabai szereplőkkel együtt – részt vállalnak a képzők javadalmazásának finanszírozásában. Kiemelte, hogy szakmai támogatásukkal hamarosan elkészül a nyomdaipari képzőközpont a békési megyeszékhelyen, ugyanakkor arra is kitért, hogy idén – az elmúlt évekhez képest – többen jelentkeztek nyomdász szakra, ezt nagy eredménynek nevezte a csökkenő diákszám mellett.

Zárásként kitért a Packiging a te jövőd programra, amelyről elmondta, hogy a szakképzési centrumban tanuló diákok számára kínálnak lehetőséget. A járvány miatt a tavaszi rendezvények elmaradnak, ugyanakkor ezeket ősszel kívánják pótolni. Hosszútávú céljuk, hogy 5-10 év múlva is legyenek szakképzett nyomdászok a térségben.

A 7.TV Aktuális című műsorának teljes adása az alábbiakban tekinthető meg: 

További programok »

FEL