Minden tizedik belföldi utazás elmaradt

2020. november 15. 06:10 | behir

Októberben a magyar szálláshelyeken 1,6 millió vendégéjszakát regisztráltak, ebből 1,4 milliót belföldi utazók töltöttek el, így a tavalyi belföldi vendégéjszakák 87 százaléka valósult meg – derül ki a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) adataiból.

A vidéki szálláshelyek közül, szeptemberhez hasonlóan ismét a szállodák voltak a legnépszerűbbek:

  • az összes vendégéjszaka közel felét, 49 százalékát töltötték el itt az utazók,
  • illetve 33 százalék jutott az egyéb és magánszálláshelyekre,
  • míg 10 százalékot panziókban,
  • és 4 százalékot pedig közösségi szálláshelyeken.

Fotó: MTÜ

Fotó: MTÜ

 

Az októberi 1,6 millió vendégéjszakának a 34 százaléka a leglátogatottabb 10 településen realizálódott. Az elmúlt hónap vendégéjszaka-számai alapján a fővárost Hajdúszoboszló követte, majd Eger, Miskolc, Gyula.

A TOP 10 települések között vannak még ezek mellett Balatonfüred, Szeged, Hévíz, Zalakaros és Debrecen is. Az összes vizsgált városban a belföldi vendégéjszakák domináltak (átlagosan 80 százalék), a legtöbb külföldi vendégéjszaka Budapestet követően Debrecenben, valamint Szegeden valósult meg.
 
Októberben 53 ezer vendég érkezett a fővárosba, és 212 ezer vendégéjszakát regisztráltak, ezeknek 44 százaléka realizálódott szállodákban. További 36 százalék budapesti egyéb és magánszálláshelyeken, 17 százalék pedig közösségi szálláshelyen valósult meg. A külföldieknek leginkább kitett Budapesten szeptemberhez hasonlóan októberben is több volt a belföldi vendég. A fővárosban megszálló összes utazó 77 százalék a hazai volt, az eltöltött vendégéjszakák 60 százalék a szintén belföldiektől származott.
 

Vendégéjszakák száma októberben. Fotó: MTÜ

Vendégéjszakák száma októberben. Fotó: MTÜ
 
Az őszi szünet kilenc éjszakáján az ország szálláshelyein 267 ezer vendég szállt meg, ez a teljes októberi vendégszám 43 százaléka. A turisztikai térségek közül a legtöbb vendég, 48 ezer a Balaton (18 százalék), 40 ezer a Mátra-Bükk (15 százalék) és 21 ezer a Budapest környéke (8 százalék) turisztikai térségekbe érkezett ebben az időszakban. Az október hónapban eltöltött 1,6 millió összes vendégéjszakából 618 ezer (39 százalék) ebben az időszakban realizálódott, így egyértelműen megállapítható, hogy többen indultak útnak, mint a hónap korábbi napjain.
 
Forrás: vg.hu
FEL