Minden nagy üzlet bejáratánál van, csak használni kell(ene) – jegyzet

2020. december 4. 13:54 | Mikóczy Erika

Egy saját megfigyelésen alapuló, tehát egyáltalán nem reprezentatív felmérés alapján, aki egyébként is odafigyel a maga és mások egészségére, az használja a nagyobb üzletek bejáratánál jól láthatóan kihelyezett kézfertőtlenítőt is, azonban sokan csak elsétálnak mellette.

Egy átlagos hétköznap este, munka után – ahogy Müller Cecília országos tiszti főorvos javasolta, meg ahogy általában egyébként is teszem – bevásárlólistával felszerelkezve indultam célirányosan megvenni azt, amire éppen szükség van. Már a közelgő ünnepekre is gondolva elég hosszúra sikeredett a lista, ezért egy olyan békéscsabai üzletbe mentem, ahol ezeket egy helyen megvehetem. 

Természetesen rajtam volt az orrot és szájat takaró maszk, amikor a bevásárlókocsival a bejárathoz indultam. Az üzletbe a mostanában tapasztaltakhoz képest szokatlanul sokan igyekeztek befelé. Talán észrevették a kihelyezett kézfertőtlenítőt, de a többség csak elsétált mellette. Persze biztosan volt olyan, aki éppen előtte használta a saját, mindig a táskájában lapuló fertőtlenítőjét, de gyanítom, hogy jócskán akadtak olyanok is, akik puszta figyelmetlenségből nem fordítottak erre pár másodpercet.

Lassan mindnyájunk szűkebb és tágabb környezetében van olyan, aki megkapta a vírust és szerencsésen kigyógyult belőle, én is ezek közé tartozom. Legtöbben ismerünk olyanokat is, akiket sajnos elszakított tőlünk ez a betegség...

És ismerünk nővéreket, orvosokat, akik a kórházakban küzdenek a betegek életéért, szociális otthonokban dolgozókat, akik a szüleinket, nagyszüleinket ápolják, postásokat, bolti eladókat, pedagógusokat, fuvarozókat, szolgálatókat és még számos embert, akik azért dolgoznak, hogy a mindennapjaink a járvány ellenére is fenntarthatóak legyenek. Mi lenne velünk, ha közülük is egyre többen betegednének meg? 

A múlt pénteki adatokhoz képest közel kétezer fővel nőtt a Békés megyében beazonosított fertőzöttek száma, íme az adatok:

  • november 27., péntek         5458 fő,
  • november 28., szombat      5873 fő,
  • november 29., vasárnap     6286 fő,
  • november 30., hétfő            6492 fő,
  • december 1., kedd              6659 fő,
  • december 2., szerda           6811 fő,
  • december 3., csütörtök       7129 fő,
  • december 4., péntek           7429 fő.

Egy kézfertőtlenítés az üzlet bejáratánál tényleg csak pár másodperc, és lehet, hogy éppen ezzel akadályozzuk meg egy vagy akár több ember megfertőződését. Ugye ennyit mindnyájan meg tudunk tenni magunkért és másokért?

További programok »

FEL