Minden gyermek eljuthat kőszínházba a Lázár Ervin Programnak köszönhetően

2020. január 25. 07:15 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a 2019/2020-as tanévben indította el a Lázár Ervin Programot. A kezdeményezés célja az, hogy minden általános iskolás évente egyszer eljusson színházi, tánc-, vagy cirkuszi előadásra, illetve a magyar őshonos állatok bemutatóhelyeire.

Közel 7350 gyermek jut el idén a Békéscsabai Jókai Színházba, sokan közülük előszőr láthatnak kőszínházi előadást. A legtöbb általános iskolás számára meghatározó az első színházi élmény. Ezekben a napokban Várkonyi Mátyás és Béres Attila: Egri Csillagok című történelmi musicaljét láthatják a diákok. A színpadon óriási ledpanelekkel jelenítik meg a helyszíneket, így a például az Egri várat vagy éppen a Szultán táborát. A fiatalokat lenyűgözheti a darab látványvilága.

A Jókai színház már a program előkészítő szakaszában is részt vett 2019. tavaszán, az idei évadban pedig 26 előadás került be a Lázár Ervin Programban. A békéscsabai teátrumba Békés megyéből, illetve egy Csongrád megyei és két Jász-Nagykun-Szolnok megyei járásból érkeznek harmadikos és ötödikes osztályok.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával az összes hazai általános iskolás, vagyis mintegy 700 ezer diák juthat el évente egyszer valamelyik kulturális intézménybe. Minderre a kormány tavaly 6 milliárd, 2020-tól pedig évente 5 és fél milliárd forintot fordít.

– Ennél nagyobb színházra nevelési program talán nincs is, mert úgy gondolom, hogy ennek a nevelési formának az egyik legfontosabb eleme az, hogy minden gyermek nézzen meg egy előadást, az pedig legyen egy olyan élmény, ami a későbbiekben is arra készteti őt, hogy újra elmenjen színházba – foglamazott Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója.

A csabai teátrum az Egri csillagok után februárban a Sárkány a szekrényben, majd áprilisban a Rigócsőr királyfi című ifjúsági darabot mutatja be a Lázár Ervin Programban.

 

Galéria

További programok »

Itthon

A peca köszöni, él és virul

A héten és a jövő héten 20-20 fővel, ezerrel „akaszt” a békéscsabai Lencsési Közösségi Házban formálisan „tanyázó” Horgász tábor. Formálisan, hiszen a csodaszép intézménytől körülbelül 100 méterre ott fut az Élővíz-csatorna, azaz a csabai pecások paradicsoma.
2020. július 7. 18:33
FEL