Minden Békés megyei praxisba jut a nemrég érkezett gyorstesztekből, arcvédőkből

2021. október 25. 10:23 | Varga Diána

Összesen 17 ezer antigén gyorsteszt és 245 plexi, a mintavételezés során használható arcvédő érkezett a békéscsabai reptérre. A szállítmányt a Békés megyei háziorvosi és házi gyermekorvosi praxisoknak juttatják el.

Dr. Sárosi Tamás Békés megyei tisztifőorvos, a Békés Megyei Kormányhivatal népegészségügyi osztályának vezetője az M1 tudósítójának elmondta: az antigén gyorsteszteket és az arcvédőket a járási hivatalok munkatársai segítségével hétfőn juttatják el a 245 háziorvosi és házigyermekorvosi praxisba.

Kiemelte: egyre növekszik a légúti tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma; a háziorvos kompetenciája, hogy a tünetek megvizsgálása után elvégzik-e a koronavírus tesztet. Amennyiben a teszt pozitív,  a népegészségügyi osztály munkatársai a beteg környezetében elvégzik a kontaktkutatást és elkülönítik a beteget a gyógyulásáig, a vele szoros kapcsolatban álló személyek pedig járványügyi megfigyelés alá kerülnek.

 

Antigén gyorstesztek és arcvédők érkeztek a békéscsabai repülőtérre 2021.10.25.-én. Forrás: behir.hu/Kovács Dénes

 

– Továbbra is lehetőség van a statikus mintavételi pontokon a tesztelésre, illetve ha a beteg állapota azt kívánja, az Országos Mentőszolgálat munkatársai továbbra is elvégzik a PCR teszteket annak érdekében, hogy minél hamarabb kiderülhessen, hogy az illető fertőzött-e vagy sem – hangsúlyozta a megyei tisztifőorvos.

Hozzátette: az antigén gyorsteszt poitivitása egyértelműen kimutatja a fertőzöttséget, ha a háziorvos vagy gyermekorvos ezt elvégzi, azonnal sor kerülhet az elkülönítés megkezdésére.

 

H.Sz., V.D.

További programok »

Hírek videóval

FEL