Milyen lesz az egyetemi élet?

2016. február 6. 13:04 | behir.hu

Egyetem-napot szervezett a felsőoktatásba készülők számára az Egyesület Békéscsaba Ifjúságáért. A tavaly életre hívott programhoz hasonlóan idén is az érettségi felkészülés, az egyetemi felvételi és a felsőoktatási élet került a középpontba.

Jelenlegi és volt egyetemisták, valamint pályakezdő fiatalok fogadták a békéscsabai középiskolásokat a Csabagyöngye Kulturális Központ Ifi Casino termében. A szervező egyesület célja, hogy segítse azokat, akik arra készülnek, hogy a felsőoktatásban folytatják tanulmányaikat.

- Ez a rendezvény azért jött létre, hogy a fiatalok tudatosan válasszák ki, hogy melyik főiskolára tudnak menni. Mi, az egyesület tagjai különböző főiskolákról jöttünk és teljesen specifikus információkat tudunk adni arról, hogy melyik főiskolán milyen képzést kaphatnak, olyan információkat osztunk meg velük, amiket nem tudnak meg a felvi.hu-ról vagy más hivatalos tájékoztatókból – foglalta össze a nap küldetését Kalina Gábor, az Egyesület Békéscsaba Ifjúságáért tagja.

A megnyitó után négy szekcióra osztották a fiatalokat, akik csoportmunkában ismerkedhettek meg az egyetemi élet rejtelmeivel. Tóth Gergely nemzetközi tanulmányok szakon végzett a Corvinus Egyetemen, most nemzetközi gazdálkodást tanul. Eközben Spanyolországban és Észtországban is szerzett tapasztalatot, úgyhogy a külföldi tanulmányokat illetően is tudott segíteni a diákoknak.

- Az a jó, hogy teljesen más perspektívából dolgozzuk fel nagyjából ugyanazt az anyagot. Mindegyik egyesületi tag másmilyen tanulmányokból, másmilyen háttérrel jött, ez is predesztinálja, hogy a szekciók is más és más mederben zajlanak, de remélhetőleg a konklúzió ugyanaz lesz, hogy megéri egyetemre menni – szögezte le Tóth Gergely, aki szintén szekcióvezető volt ezen a délelőttön.

A rendezvényen száz középiskolás fiatal tekinthetett bele abba, hogy mi várja majd a felsőoktatási tanulmányok során.

- Leginkább az egyetemi életről szeretnék többet megtudni, hiszen még nem igazán volt alkalmam beletekinteni ebbe a világba, illetve azért is jöttem el, mert a mentorprogram tagja vagyok és jöttem segíteni – árulta el Petrovszki Szonja, aki az orvosi pálya irányába indul majd tervei szerint.

A békéscsabai ifjúságáért dolgozó egyesület egy online felületet is létrehozott, így a középiskolások az interneten is érdeklődhetnek, ha további kérdésük van az egyetemi élettel kapcsolatban.

Kovács Dávid

FEL