Diákoknak, hallgatóktól – A felvételi állt a középpontban az Egyetem Napon

2020. február 7. 13:12 | Papp Ádám Sándor

Az EBi - Egyesület Békéscsaba Ifjúságáért hatodik alkalommal hívta életre az Egyetem Napot a felsőoktatásba készülő fiataloknak.

A Csabagyöngye Kulturális Központban az érettségire való felkészülés, az egyetemi felvétel és a hallgatók élete volt a fókuszban a félnapos programon.

Az eseményen a jelenlegi és a korábbi egyetemisták kiscsoportos foglalkozásokon a békéscsabai középiskolásokkal. Az instruktorok bevezették a közel 120 diákot az egyetemi élet mindennapjaiba, valamint bemutatták a továbbtanulásban rejlő lehetőségeket, problémákat és kihívásokat. Ezen felül a gyakran ismételt kérdések és olyan témakörök is felmerültek, amelyeket bizonyos egyetemek nyílt napjai nem érintenek, ám a diákságot foglalkoztatják.

Gémes Dávid, az EBi alelnöke elmondta: hat évvel ezelőtt azzal a céllal jött létre az Egyetem Nap, hogy a felsőoktatási intézmények nyílt napjain túl bővebb tájékoztatást adjanak a békéscsabai diákoknak a felsőoktatási intézmények működéséről, szakjairól, az egyetemisták mindennapjairól, nehézségeiről.

– Arra vállalkoztunk, hogy ezeket a témákat érintve, saját tapasztalataink alapján és utánanézéssel tájékoztatjuk a jelentkezőket a jelentkezéstől odáig, hogy mihez kezdjünk, ha felvettek bennünket valahová. Figyelünk arra, hogy milyen lakhatási és közlekedési lehetőségek vannak az egyetem városokban. Próbáljuk kibontani a középiskolásoknak az ösztöndíjrendszerben rejlő potenciált, és elmondjuk nekik a tanulás melletti lehetőségeket, például a diákszervezetben való részvételt is – emelte ki Gémes Dávid.

Hozzátette: az Egyetem Napon résztvevő diákok visszajelzése alapján hasznosnak bizonyul az esemény, sőt, sok esetben kritikákat is megfogalmaznak a fiatalok, amelyekre a szervezők építeni tudnak a következő program összeállításakor.

FEL