Milyen lenne ma Magyarországon, ha Trianon nem történt volna meg?

2023. február 10. 13:37 | Such Tamás

Ezzel a címmel járták körbe a kérdést csütörtökön, a Rákóczi Szövetség Békéscsabai Városi Szervezetének előadótermében zajló író-olvasó találkozó megjelentjei. Az est vendége John P. Drummer (Dobos János) író volt, akit Kovács Nóra, a szervezet elnöke faggatott.

John P. Dummerrel, A Trianon-küldetés és A Trianon dilemma című sci-fi regények szerzőjével a program előtt beszélgettem.

 

– Sok bőrt lehúztak már Trianonról. Mi újat lehet még írni róla?

– Ez egy úgymond vegyes regény: részben történelemi, részben sci-fi. Az alapkoncepció, hogy egy időgép segítségével a múltba küldenek egy csapat kiképzett katonát, akik tulajdonképpen átírják a történelmet.

 

– Ki építette az időgépet?

– Monostory professzor, aki már nagyon rég foglalkozik ezzel… De nem is ez a történet lényege, hanem az, hogy tudunk-e változtatni a múlt egyik kulcsfontosságú pontján? Mert ha nem történik meg ez a tragédia, akkor nyilván egészen másképp alalul hazánk jelene.

 

 

– A kötet rövid filmes promójában azt láttam, hogy ultramodern helikopteres katonák középkori harcosokat támadnak meg. Ennyire vissza kellene utazni az időben?

– Nyilván ez az én agyamban fogant meg. Közben kiderült, hogy jó néhány történész is ugyanígy gondolja. Kicsit spoilerezek: a katonák egészen Mohácsig mennek vissza. S ha ott másképp zajlanak az események, akkor ma nem ezt a történelemet élnénk.

 

– Mohácson győzni kell! Azt követően végigzongorázzuk a jó öt évszázados kronológiát?

– Nem, mert nem éreztem magam annyira bátornak, hogy ilyesmit megfogalmazzak, hanem egyszerűen ott most egy tiszta lap nyílik.

 

– Marad az olvasó az 1500-as években?

(csönd)

– Csak azért vagyok óvatos, mert nem akarom teljesen lelőni a sztorit.

***

Az est folyamán megtudtuk, a szerző – aki egyébként egy fővárosi civil szervezet elnöke – a könyveit magánkiadásban jelentette meg. Érdekességként megemlítette, sosem volt egy „történelmi beállítottságú ember”, legalábbis élete első szakaszában. Majd az utóbbi évek erdélyi kirándulásai alkalmával úgymond megvilágosult. Ráeszmélt, létezik egy olyan, Magyarországtól több száz kilométerre eső, lényegesen nagykiterjedésű terület, ahol nagyon is él a magyar kultúra. Onnantól kezdve nyakig ásta magát a témába.

(Nincs spolier.)

 

További programok »

Itthon

A következő napokban is kora nyárias idő várható, sok napsütéssel

A következő napokban is kora nyárias idő várható sok napsütéssel, gomolyfelhőkkel és 25 Celsius-fok körüli maximumokkal. Kedden többfelé, a hét többi napján elszórtan lehet zápor, zivatar - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.
16:43
FEL