Milliós értékben kapott eszközt az orosházi kórház

2021. március 1. 14:05 | behir.hu

A koszorúerek és a szív terhelhetőségét vizsgáló EKG-t vásárolt az Orosházi Kórházért Alapítvány a Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet számára. A több millió forint értékű eszköz jelentős fejlesztést hoz a kardiológiai ellátásban.

Az orosházi kórház tavaly február 22-én rendezte hagyományos jótékonysági bálját, melynek bevételéből és a felajánlásokból befolyt adományokból orvosi eszközt vásároltak. A COVID járvány miatt ugyan a vártnál lassabban ment a beszerzés, de a napokban megérkezett a terheléses EKG rendszer a hozzá tartozó informatikai kiegészítőkkel.

– Komoly előrelépést jelent ez a kardiológiai ellátásban, hiszen egy régi berendezést cserélhetünk le egy minden igényt kielégítő, modern orvosi eszközre – fogalmazott a február 25-ei ünnepélyes átadón a kórház igazgatója. Dr. Duray Gergő hangsúlyozta, ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, sok önzetlen ember összefogása kellett.

– Itt szeretném megköszönni azon magánszemélyeknek, szervezeteknek és cégeknek, akik a jótékonysági bálon támogatták az Orosházi Kórházért Alapítványt. Külön kiemelném a Szeged-Csanádi Egyházmegyét és Orosháza Város Önkormányzatát, ahonnan 1-1 millió forintot kapott az alapítvány az eszköz megvásárlására – fogalmazott az intézményvezető.

Az új eszközt a kardiológiai ambulancián használják. A GE típusú terheléses EKG-val a koszorúerek és a szív terhelhetőségét vizsgálják oly módon, hogy a kerékpár tekerésével megterhelik a szervezetet.

– A vizsgálat közben koszorúér betegségre utaló eltéréseket keresünk az EKG görbén. Ha elváltozást találunk, a mért adatok alapján döntünk, szükséges-e további vizsgálatokra küldeni a pácienst. Emellett infarktuson átesett betegek terhelhetőségét is tudjuk vizsgálni, így figyelve a gyógyulás folyamatát – ismertette az EKG használatát dr. Dani Győző, a kórház kardiológiai osztályvezető főorvosa.

Az átadáson jelen levő Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök kiemelte, az egyházmegye számára fontosak a szociális-, egészségügyi- és köznevelési fejlesztések.

„Ezen ügyek támogatása erkölcsileg és anyagilag is kötelessége az egyháznak. Örömmel láttam, hogy a tavalyi támogatásunk jó helyre került, lehetőségeink szerint a jövőben is próbáljuk folytatni, állandóvá tenni az ilyen jellegű adományokat” – tette hozzá.

– Orosháza Város Önkormányzata elkötelezett az egészségügyi ellátórendszer fejlesztése, a betegellátás színvonalának emelése mellett – emelte ki Dávid Zoltán polgármester.

– Igyekszünk segíteni, ahol csak tudunk, legyen szó most a technológia háttér megújításáról, vagy éppen konténer vizsgáló bérléséről, szálláshely biztosításáról, rezidens program támogatásáról. Folyamatosan egyeztetünk a kórház vezetésével, hiszen a koronavírus-járvány okozta válsághelyzetben már lassan egy éve fokozott terhelés alatt áll az ellátórendszer – mutatott rá.

A város első embere köszönetet mondott az egészségügyben dolgozóknak az élet és egészség védelme érdekében végzett fáradhatatlan munkáért.

– Bizakodó vagyok, hiszek abban, hogy az összefogás és a kitartó helytállás átsegít a nehézségeken, és hamarosan visszatérhet minden a normál kerékvágásba – fogalmazott.

További programok »

FEL