Miért vannak még itt a gólyák?

2022. szeptember 2. 09:50 | Vári Bianka

Minden évben augusztus 20-án, pontban délben indulnak el a gólyák messzi útjukra – mondta nevetve Boldog Gusztáv természetvédelmi szakember, amikor arról kérdeztük, miért van még itt sok költöző madár.

Évről évre melegebb az idő, ennek következtében a gólyák nem vonulnak el olyan messzire, mint korábban. Érthető, hiszen ez hatalmas energia-befektetés számukra, így inkább a közelben, például Kis-Ázsiában maradnak – fogalmazott Boldog Gusztáv, hozzátéve, hogy az afrikai táplálékhelyzet is befolyásolja a mozgásukat. Egy nagyobb sáskajárás képes délebbre vonzani a költőző madarainkat.

Ami a madarak vonulását illeti, a szakember elmondta, hogy minden költöző szárnyas mozgásának van periódusa, nem egy adott pillanatban indulnak útra, hanem egy tól-ig terjedő időszakban.

– A mi gólyáink idén már hamarabb elindultak, augusztus 5-6-7. környékén volt egy nagyobb kiáramlás, amikor szinte mind eltűnt. Ilyenkor egyesével, kettesével, kisebb csapatokban megjelenhetnek újabb madarak, melyek valószínűleg északabbról érkeznek, őket láthatjuk a városban. Nyilván, ha mindegyiken lenne gyűrű, pontosabban tudnánk követni a mozgásukat – magyarázta.

A szakember arról is beszámolt, hogy nagyon sok a fiatal, úgynevezett kajtár, vagyis nem ivarérett gólya, amelynek a viselkedése nem annyira kiszámítható. Azok a madarak, amelyek még nálunk tartózkodnak, valószínűleg kései költésű gólyák.

További programok »

FEL