Miért nem jó, ha túl sok játék veszi körül a gyereket?

2021. november 24. 07:15 | behir.hu

Az érdeklődést hosszabb távon az köti le, amiben el lehet mélyülni. Lassan közelegnek az ünnepek, vannak, akik már elkezdték a karácsonyi ajándékok beszerzését. Ebben az időszakban sok szülő és nagyszülő hajlamos túlzásokba esni játékvásárlás terén, komplett játéklistát állítanak össze, és igyekeznek a gyerkőc minden kívánságát teljesíteni.

A játékok nagy része azonban rendszerint a doboz alján végzi, így a szülő okkal lehet mérges, ha gyermeke nem becsüli a több tízezer forintos ajándékokat.

Vekerdy Tamás Belső szabadság című könyvében írt arról, hogy az érdeklődést hosszabb távon az köti le, amiben el lehet mélyülni, és az elmélyülést az egyszerűség segíti elő.

– A játékiparban öldöklő verseny megy, hogy melyik cég tud még érdekesebb, még részletgazdagabb, még automatizáltabb, még több funkciójú játékokat előállítani, melyek egyre kevesebb elmélyülést tesznek lehetővé. Az érdeklődést hosszabb távon az köti le, amiben el lehet mélyülni, és az elmélyülést az egyszerűség segíti elő. Ha az agyunkat ehelyett egy csomó bonyolult, vibráló dolog érinti meg felületesen, az nagyon hamar fárasztóvá és érdektelenné válik – olvasható a neves pszichológus könyvében. Mint írta, nem véletlen, hogy annak idején a gyerek a kertben pár darab faággal és kővel órákig el tudott szöszmötölni, most pedig ott az a temérdek drága játék a szobában, mégis unatkozik.

A gyermek a bőség zavara miatt túl sűrűn váltogathatja a játékokat, és sokkal kevesebb időt tölt bizonyos játékkal vagy tevékenységgel ahhoz, hogy képességei megfelelően fejlődjenek. Az érdeklődést hosszabb távon ugyanis valóban az köti le, amiben el lehet mélyülni, legyen szó rajzolásról, gyurmázásról, építőkockázásról, hiszen ezek gyakorlása révén fejlődik finommotorikus készségük is, ami az iskolában az írástanulásnál elengedhetetlen lesz, nem beszélve arról, hogy ezek a tevékenységek segítenek az elme megnyugtatásában is.

Forrás: Femina.hu

 

 

 

További programok »

Itthon

FEL