Miért löszös a Körös?

2023. június 2. 13:45 | Such Tamás

Több olvasónk is jelezte, hogy a napokban megszokottnál lényegesen sötétebb a békéscsabai Élővíz-csatorna színe. (A csabai köznyelvben az Élővíz-csatornát sokszor Körösnek hívják.)

– Nekem semmi bajon nincs ezzel – mondja Sós Imre, a Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvar állomásfőnöke, aki már hét éve nap mint nap látja az Élővíz-csatorna összes fizikai állapotát. – Az elszíneződés a Fehér-Körös árhulláma miatt van, ugyanis a minap a romániai hegyekben nagyobb csapadék hullott. Amit a víz felszínén látunk, az tulajdonképpen természetes anyag, amely hamarosan letisztul.

 

Galéria

 

Közben a vonattal szemben épp kenusok szállnak vízre. (Kiderül, a Szegedi Fekete István Általánosiskolából érkeztek.)

– Három napja a Belényestől négy kilométerre fekvő Köröstárkányban kenuztunk, ahol az átlagosnál háromszor nagyobb volt a sodrás. Szó szerint nem kellett evezni – meséli Zanócz Róbert vízitúra-vezető. – Ugyanis hirtelen olyan vízmennyiség hullott; a vízmennyiség pedig az útjába eső löszfalakat alámosta. A víz ugyan hordalékos, de nincs benne más szennyeződés.

***

Akár fürödhetünk is benne, ha csak nem úszkálnak benne féldisznók. (Ez általában akkor fordul elő, ha az áradás szeméttelepeket borít ki.)

 

Kenusok az Élővíz-csatornán – Fotó: behir.hu/Such Tamás

További programok »

Itthon

Autómentes világnap: A Kölcsey utcai ovisok is rollerre és bringára pattantak

Ha nem is világszinten, de békéscsabai viszonylatban erőteljesen felhívta a figyelmet néhány intézmény az autómentes világnap jelentőségére. Ezen a napon többek között a Kölcsey utcai ovisok is bringán, rolleren kerülték meg többször az intézményt. A kisebbek, nagyobbak és az őket kísérő rendőrök, valamint óvodapedagógusok jó időben tölthették meg jó kedvvel és zsivajjal az utcákat.
2023. szeptember 22. 15:47
FEL