Miért fontos a TAJ kártya?

2020. június 1. 10:59 | behir

Magyarországon a társadalombiztosítási azonosító jel (TAJ) az egészségbiztosítási ellátások igénybevétele során a beteg azonosítását szolgálja.

Az egészségügyi szolgáltatás igénybevétele alkalmával minden esetben be kell mutatni a TAJ kártyát, és 14 év feletti beteg esetén az érvényes, a személyazonosság megállapítására alkalmas igazolványt is.

Az orvosi ellátás során on-line ellenőrzik azt, hogy a beteg szerepel-e az egészségbiztosításra jogosultak nyilvántartásában. A jogviszony-ellenőrzés során a „Zöld lámpa” azt jelzi, hogy a TAJ érvényes, és a beteg bejelentett biztosítással rendelkezik. A „Piros lámpa” ezzel szemben azt mutatja, hogy a TAJ ugyan érvényes, de a jogviszony rendezetlen. Ebben az esetben a beteg a kormányhivatalnál tudja rendezni jogosultságát.

A „Kék lámpa” azt jelzi, hogy a beteg bejelentése alapján külföldön biztosított, a TAJ ezért átmenetileg érvénytelen. A „Barna lámpa” jelentése az, hogy a TAJ egyéb okból érvénytelen. Az egészségügyi szolgáltatások ilyenkor csak térítés mellett vehetők igénybe. A „Sárga lámpa” szerint a beteg az egészségbiztosítóval kötött megállapodás alapján jogosult egészségügyi szolgáltatásra.

A TAJ hatósági igazolvánnyal, azaz a TAJ kártyával igazolható, amelyet a kormányhivatalok állítanak ki. Ugyanakkor TAJ másodlat, például elvesztés, megrongálódás esetén, a kormányablakokban is  kiadható.

Fontos tudni, hogy az egészségügyi szolgáltatás igénybevételére való jogosultság a biztosítási jogviszony megszűnését követően még legfeljebb 45 napig fenn marad, de a jogviszony szünetelése esetén már annak első napjától egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetni, melynek összege idén havonta 7 710 forint (257 forint/nap).

A TAJ kártya érvényességével kapcsolatos tudnivalókról érdeklődhet a vezeto.cstfo@bekes.gov.hu címen vagy a 66/444-522-es telefonszámon.

Dávid Ferenc főosztályvezető

Békés Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály

 

További programok »

Itthon

Balázsék a Korzó térről ébresztették Békéscsabát

Az egyik kereskedelmi rádió nagyágyúi szeptember utolsó hétfőjét a békési megyeszékhelyen indították. A tiszteletbeli békéscsabai nevű Sebestyén Balázs, a tiszteletbeli békéscsabai, ám újkígyósi III. Rákóczi Feri és a tiszteletre méltó harmadik úr, azaz Vadon Jani ismét nagyot ment.
19:04
FEL