Miért fontos a tajkártya?

2024. május 9. 09:14 | behir.hu

A társadalombiztosítási azonosító jel (taj) az egészségbiztosítási ellátások igénybevétele során a beteg azonosítását szolgálja.

Az egészségügyi szolgáltatás igénybevétele alkalmával minden esetben be kell mutatni a taj-t igazoló hatósági igazolványt, és 14 év feletti beteg esetén az érvényes, a személyazonosság megállapítására alkalmas igazolványt is.

A jogviszony-ellenőrzés során a „Zöld lámpa” azt jelzi, hogy a taj érvényes, és a beteg jogviszonya rendezett. A „Piros lámpa” ezzel szemben azt mutatja, hogy a taj ugyan érvényes, de a jogviszony rendezetlen. Ebben az esetben a beteg a kormányhivatalnál tud tájékozódni a jogosultságának rendezésével kapcsolatban. A „Kék lámpa” azt jelzi, hogy a beteg bejelentése alapján külföldön biztosított, a taj ezért átmenetileg érvénytelen. „Barna lámpa” esetén az egészségügyi szolgáltatások csak térítés mellett vehetők igénybe.

A jogosultság hatósági igazolvánnyal, azaz a tajkártyával igazolható, amelyet a kormányhivatalok állítanak ki. Tajkártya másodlat, például elvesztés, megrongálódás esetén, a kormányablakokban is kiadható.

A név és adatváltozás, valamint az okmány eltulajdonítása miatti kiállítás ingyenes. Ha a kiállítás azért szükséges, mert a korábbi kártya elveszett, megsemmisült vagy megrongálódott, akkor az új kártya kiállításáért 3000 forint igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni.

Fontos tudni, hogy az egészségügyi szolgáltatás igénybevételére való jogosultság a biztosítási jogviszony megszűnését követően még legfeljebb 45 napig fenn marad, de a jogviszony szünetelése esetén már annak első napjától egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetni, melynek összege idén havonta 11 300 forint (380 forint/nap).

Az egészségügyi szolgáltatásra jogosultsággal kapcsolatos hasznos információk elérhetők a kormányhivatal egészségbiztosítási ügyfélszolgálatán, Békéscsabán a Luther u. 3. sz. alatt.

Dávid Ferenc főosztályvezető

Békés Vármegyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály

További programok »

Itthon

Folyamatos a vihar utáni takarítás és a helyreállítás az orosházi kórházban

Megerősített személyzettel és nagy teljesítményű gépekkel takarítják és fertőtlenítik az Orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet helyiségeit. A július 17-én, szerda délután Orosházára lecsapó vihar és a rövid idő alatt lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt több helyen beázott az intézmény. Az érintett szakrendelések átszervezése megtörtént, csütörtök reggel minden rendelés elindult, a betegellátás folyamatos.
14:13
FEL