Miden napra Valentint!

2023. február 14. 11:03 | Such Tamás

Miután a rózsaszín ködben úszó rendszerváltozás megpróbálta végképp eltörölni vagy kiradírozni az újkori naptárból az egyik nagy „vérvörös” ünnepet, a nőnapot (március 8.), gyorsan pótolta az űrt a lelkekben – és behozta a „hanyatló” Nyugatról a Valentin napot (február 14.). Vagy az utóbbi lökte ki az előbbit? Mindegy, mert szeretni kell! Főleg, ha megmondják.

1990 után eleinte csak a „bigott kommenisták” vásároltak a kertek alatt virágot március 8-án a hölgyismerőseiknek. Majd lassan egyre többen felismerték, a két nap nem ugyanaz. Sőt a nőnapot még a Valentin sem tudta kigyomlálni. Ráadásul mintha épp a nőnap jött volna ki győztesen a párharcból. Erkölcsileg mindenképp.

Hiszen a nőnapra egy eszményi bioszobrot ruházunk fel csudásabbnál csudásabb tulajdonságokkal. (És sokszor nem is tévedünk!) Míg a Valentinre kevesebb kecsegtető jelzőt aggatnak. Hétfőn mentem egy karikát Békéscsaba belvárosában ezzal a kérdéssel a hónom alatt:

– Kinek mit jelent a Valentin nap?

Középkorú férfi (büfés): – Semmit! Csak azoknak fontos, akik egész éveben alig gondolnak a másikra. Most meg kompenzálnak; teljesen felesleges pénzkidobás!

 

Fotó: Kugyelka Attila

Fotó: Kugyelka Attila

 

Tizenéves lány, aki először visszakérdez: – Szingliként vagy párban? Mert, ha egyedül van az ember, akkor az eszébe sem jut. Páronként azonban változik. Kedd este a barátom épp dolgozik, és ha semmit sem kapok tőle, akkor sem leszek szomorú.

Érett férfi (tanárember): – Mi az a Valentin nap?

Tajti-Zahorán Adrienn (fiatal édesanya): – A férjemmel nem nagyon szoktuk ünnepelni, hiszen minden nap szeretjük egymást.

Szórólapozó nő: – Nincs szükségem Valentin napra, mert a szeretetemet bármikor ki tudom mutatni.

Kórházi ellátásra kérő férfi: – Ünneplem; a hölgyekről van szó, a szeretetről.

Deszkás srác a színház előtt: – Rossz embert kérdezel. Azért nem szeretem, mert sokszor kényszerből kell vásárolni.

Virágboltos hölgy: – A régi kalendárium szerint február 14-e a tavasz első napja. A madarak násza; ilyenkor köszöntjük az ismerőseinket, a barátainkat. Az újrakezdés ünnepeként is számon tartják. Semmi köze az édi-bédi szívalakú piros lufis-töltött csokis-mazsola boros szertartáshoz.

 

Illusztráció: pixabay.com

 

További programok »

FEL