Intézményvezetőt és szülőket kérdeztünk: hétfőtől ki vigyáz a gyerekekre?

2020. március 14. 16:41 | Such Tamás

A rendkívülinél is rendkívülibb a helyzet hazánkban: a koronavírus megjelenésének és terjedésének megelőzése érdekében, hétfőtől, határozatlan időre bezárják az oktatási intézményeket. De ki vigyáz a gyerekekre?

Orbán Viktor miniszterelnök péntek esti bejelentésiről ITT! olvashatnak.

A beirhu.hu arra volt kíváncsi, hogy a szülők miképp oldják meg a gyerekek elhelyezését. Először Vida Andrással, a Lencsési Általános Iskola igazgatójával beszélgettünk.

– Azonkívül, ami televízióban elhangzott tegnap, ebben a pillanatban nem tudok többet mondani. Egyelőre várjuk az ezzel kapcsolatos rendelet kihirdetését. Természetesen, párhuzamosan a kollégákkal folyamatosan egyeztetünk, keressük a megoldás, igyekszünk felkészülni erre a helyzetre – mondta Vida András.

 

Vida András

Vida András

 

Hozzáfűzte, az eddig is működő osztálycsoportokon keresztül, a gyerekeket és a szüleiket folyamatosan tájékoztatják a konkrét teendőkről. Az első lépés az lesz, hogy a diákok ütemezetten mennek be az iskolába bent maradt felszerelésükért.

– Az iskolában eredendően tavasszal van a nagytakarítás – folytatta –, amelyhez most hamarabb kezdenek hozzá, és ez természetesen lényegesen alaposabb lesz, mint valaha. A legfontosabb azonban, hogy az elkövetkezendő hetekben, hónapokban mindenkinek felelősségteljes magatartást kell tanúsítania – fogalmazott.

***

Már az elején leszögezzük, hogy nincs pánik. Körülbelül nyolc megkérdezett édesanya (valahogy ösztönösen csak édesanyákkal beszéltünk) – bizakodóan látja a jövőt.

Az egyikük elmondása szerint majdhogynem megkönnyezte azt a fajta összefogást, ami a kisgyermekük osztályában hip-hop kialakult. Ugyanis a többi szülő tisztában van vele, hogy mindketten dolgoznak, és jó néhány olyan felajánlást kaptak, hogy a nap valamelyik részében simán tudnak négy-öt srácra vigyázni.

 

Fotó: marieclaire.hu

Fotó: marieclaire.hu

 

Egy intézményben dolgozó anyuka speciális helyzetben van: még tavalyról megmaradt több nap szabadsága, amellyel bizony élni fog, és otthon marad.

– Egy 17 éves már el tud lenni egyedül – mondta a harmadik anyuka –, és Feri persze egyelőre örül, csak még azt nem fogja fel, hogy ez a nyárra kitolódhat.

A következő édesanya szerencsésnek vallja magát, mivel távmunkában dolgozik. Majd visszakérdezett: „De mi van azokkal a családokkal, akiknél még internet sincs otthon?”.

– A jelen információnk szerint hétfőn még kinyitnak az óvodák, és nagy-nagy szeretettel várjuk a gyerekeket. Az óvoda ugyan kötelező, a szülőnek azonban joga van előzetesen kérvényezni, majd igazolni a távolmaradást, ennek időtartama intézményenként eltérő lehet, mivel központilag ez nem leszabályozott – mondta egy óvónő.

És vajon miképp fogadta a hírt a 10 éves gyermekünk: „Ó-ó-ó… akkor nyáron be kell menni!”

 

További programok »

FEL