Mi kell a sikerekben gazdag új évhez? Pár tanácsot érdemes megfogadni

2019. január 5. 18:17 | behir

Minden év elején röpködnek a fogadalmak, a „Mostantól máshogy lesz!” típusú mondatok, és mindenki ismerni véli a siker forrását. Ám ahogy telnek a hetek, úgy lankad a lelkesedés, úgy mennek füstbe a nagy tervek. Néhány egyszerű lépés, néhány apró szabály, vagy épp meglévő szemléletünk megváltoztatása nagy segítségünkre lehet abban, hogy tartható fogadalmakat tegyünk, és a betartás ne járjon a kényszeredettség kellemetlen érzésével. A Mindset Pszichológia oldalán olvasható néhány tanács, amelyet érdemes megfogadni ahhoz, hogy célba is érjünk a fogadalmakkal.

 

A realitás talaján…

Merjünk nagyot álmodni, de előtte tegyünk különbséget a nagy álmok és a nagy célok között! Jó, ha a nagyszabású álmaink vízióként lebegnek a szemünk előtt. Ám a nagyszabású célokat sokszor csak a kudarc elkerülésére használjuk. Hogyan? A kudarckerülő személyiségtípusra a célok megfogalmazásában két dolog jellemző, hogy sikerüket biztosítsák: vagy túl könnyen teljesíthető célokat állítanak maguk elé, vagy irreálisan magasra rakják a lécet.

A siker mindenki számára mást jelent. Olyan célokat érdemes választani, amelyeket izgalmas kihívásként élünk meg.
Az első módszer a sikert biztosítja ugyan, ám a fejlődést nem segíti elő. A második pedig szinte garantálja a kudarcot és logikus magyarázatot is kínál, hiszen az adott célt más sem tudta volna teljesíteni, a kudarc nem őt minősíti. Bár a kudarc elkerülhető ily módon, a siker még igencsak távol van.

Ha a képességeinknek megfelelő, optimálisan magas célt tűzünk ki, motivációnk fenntartható, a teljesítmény nagyobb, a siker pedig valószínűbb lesz.
A nagy álmok tehát akkor vezetnek a sikerhez, ha céljuk nem a kudarc elől való takarózás, hanem a kihívások keresése.

 

 

Merek hibázni!

És tanulok a kudarcokból! Mi a baj azzal, ha elolvassuk a jól menő vállalkozások sikertörténetét? Egyrészről az, hogy az az ő egyéni történetükben helytálló információkat tartalmaz. Másrészről az, hogy csak sikereket mutat be, és nem foglalkozik az odáig vezető úttal. Azzal, hogy a sikerig számtalanszor el lehet – és talán el is kell – bukni.

Kudarcaink okát könnyebb azonosítani, mint a siker okát, így többet tanulhatunk belőlük.
Kudarcaink megélése nehéz feladat lehet, sokszor egyfajta gyászfolyamaton megyünk keresztül a feldolgozásukkor. Ebben segítségünkre lehet a fejlődési szemléletmód, azaz a growth mindset. A hibák elemzésekor nemcsak az okok ismeretével leszünk többek, de láthatjuk a saját fejlesztendő területeinket is. A fejlődési szemléletmódúak számára is fájdalmas a kudarcok és hibák megélése, de a problémákra megoldandó feladatként tekintenek, és ez határozza meg a személyiségüket.

 

Konkrét célok

Miért van az, hogy mindig „holnap” kezdődik a diéta, a testmozgás, a határidős munka vagy a szakdolgozatírás? Aztán minden nap van egy másik holnap, amire át lehet tolni a feladatot. Így el lehet játszani heteket, hónapokat, és saját céljaink, amelyekre nem érkezik nyomás kívülről, akár el is sikkadhatnak. Ha azonban nem hagyunk magunknak teret a kifogásokra, nem kell többé önmagunkkal alkudoznunk. Minél pontosabban eltervezzük a feladat elvégzésének körülményeit, az annál közelebb visz minket a kivitelezéshez.

 

Három egyszerű kérdést kell megválaszolnunk: Mikor? Hol? Hogyan?

Annyi a dolgunk, hogy a „Meg kéne csinálni…” helyett kitaláljuk, hogy melyik asztalhoz ülünk le, mit fogunk viselni, mi lesz a bögrénkben és mennyi időnk van az adott feladatra. Egy színes-szagos tervvel sokkal nagyobb esélyt adunk magunknak a sikerre, legyen szó akár munkáról, sportról vagy társas kapcsolatainkról.

 

 

Betartható kis lépések

Természetesen akadnak olyan kihívások, amelyek nagyobb szabásúak, mintsem hogy egy konkrét feladatként kezeljük őket. Megoldás lehet az is, ha egy nagyobb munkát úgy osztunk kisebb egységekre, hogy minden nap megteszünk egy megtervezett kisebb lépést a cél felé. Ezáltal tervünket tarthatóbbnak érezzük, nem egy átláthatatlan nagy feladatot tologatunk magunk előtt. Egy kisebb, akár részcélnak nevezett tennivalót sokkal könnyebben konkretizálhatunk is az előző pontban leírtak alapján. Így minden nap érezhetjük, hogy haladunk, és a napi sikerélmény fenntartja a motivációt a folytatáshoz.

A fenti apró technikák nem csupán az újévi fogadalmakat – vagy az év bármely napjától beépíteni kívánt új szokásokat – képesek tarthatóvá tenni és megszilárdítani. Ha önmagukban, általánosan alkalmazzuk őket a munkánkban, a mindennapi életben vagy a kapcsolatainkban, terveink átláthatóbbak és teljesíthetőbbek lesznek.

 

Forrás: Mindset Pszichológia

További programok »

Itthon

Megjavították a jaminai KRESZ- park megrongált jelző tábláit

A Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. kevesebb, mint két hét alatt megjavíttatta a jaminai KRESZ-park súlyosan megrongált jelzőtábláit. A tereprendezés után pénteken visszaállították a park korábbi állapotát. A károk helyreállítása több mint 100 ezer forintba került.
2019. július 20. 18:51
FEL