Mi magunk tehetünk a legtöbbet egészségünk megőrzéséért: tippek járvány idejére

2020. november 1. 12:22 | Csiffáry Zsuzsanna

Az egészségmegőrzés a koronavírus terjedésével párhuzamosan egyre nagyobb hangsúlyt kap. A járványügyi szakemberek szerint azzal előzhetjük meg leginkább a megfertőződést, ha távol maradunk a tömegtől, minimalizáljuk szociális tevékenységeinket, akinek van rá lehetősége, inkább dolgozzon otthonról, de a legfontosabb, hogy tartsuk be a higiéniás szabályokat.

Az orvosok egy része szerint az otthonmaradás segíti a járvány terjedésének lassítását, sőt, egészségünk megőrzését is. Ám a négy fal között eltöltött idő miatt a csökkent fizikai aktivitás kedvezőtlenül hat egészségünkre. Éppen ezért nagyon fontos, hogy odahaza is tudatosan éljünk.

 

Sport

A bezártság negatívan érinti mentális és fizikális állapotunkat is. A nehéz időszak szorongáshoz, depresszióhoz vezethet, a fizikai inaktivitás pedig a mozgatószervrendszeren túl a szív- és érrendszerre, az anyagcserére és az idegrendszerre is hatást gyakorol, ezáltal is hozzájárulva egy ördögi kör kialakulásához. Ezen hatások elkerülése miatt javasolt a rendszeres mozgás, a gyógytorna.

 

illusztráció: pixabay

 

Egészséges étrend

– Mindenkinek szüksége van friss levegőre, testmozgásra az edzettségi állapot fenntartásához az adott lehetőségek szerint, kortól függetlenül. Mindemellett fontos a bőséges gyümölcs, zöldség és folyadék bevitel. Ügyelni kell a C és D vitamin, valamint a nyomelemek, így a cink és szelén fogyasztására. Kaphatók a gyógyszertárakban és patikákban vény nélküli készítmények is, de fogyasztásuk előtt érdemes konzultálni a háziorvossal. Van olyan vitamin, amely túladagolható, akár reakcióba léphet más gyógyszerekkel is. Ezért feltétlenül szükséges felmérni a páciens kórtörténetét – fogalmazott kérdésünkre Dr. Sonkoly Iván háziorvos.

Galéria

További programok »

Itthon

Célegyenesbe érkezett az Év Kiváló Magyar Méze Verseny

Immár 11. alkalommal szervezték meg az Év Kiváló Magyar Méze versenyt. A megmérettetés december 4-én „fordult rá” a célegyenesre, a zsűri közel 40 mintából választja ki a hét kategóriagyőztest és ezek közül azt is, amelyik az év kiváló méze megtisztelő címet viselheti.
13:09
FEL