Mi az a kondenzációs kazán?

2016. május 31. 07:38 | Fekete Kata

Ha valaki júliusig nem oldja meg a fűtéskorszerűsítést, azt követően már csak kondenzációs kazánt szereltethet be a háztartásába. Ez ugyan biztonságosabb, takarékosabb megoldás, ám jóval drágább üzembe helyezni - írta a Vasárnap Reggel.

 

Az Európai Bizottság még 2013-ban hozott rendeletet arról, hogy 2015. szeptember 26-tól csak az előírt 86 százalékos hatásfokot elérő gáz fűtőkészülékeket lehet forgalomba hozni és üzembe helyezni. Ezt a hatásfokot a gyakorlatban csak az úgynevezett kondenzációs fűtőberendezések képesek teljesíteni. Az EU 2020-ra három dolgot szeretne ezzel elérni: 20 százalékkal csökkenteni a károsanyag-kibocsátást, 20 százalékkal növelni a megújuló energiaforrások arányát és 20 százalékkal visszaszorítani az energiafogyasztást. Ehhez kapcsolódóan jövőre a konvektorok, a kályhák és a kandallók minőségét fogják szabályozni. Idén a hagyományos kazánok beüzemelését tiltják be júliustól.

 

Közeleg az utolsó pillanat

A kondenzációs kazánok esetében egy speciális bélésű kéményre van szükség az üzemeltetéshez - mondta a lapnak Szemán Róbert épületgépész-mérnök, egy fűtéstechnikai szaklap főszerkesztője.  Ezek a kazánok hatékonyabbak, takarékosabbak, használatuk mellett nem fordulhat elő szén-monoxid-mérgezés, és a régi típusoknál csak 50-100 ezer forinttal kerülnek többe. A kémények azonban, amit ki kell építtetni a használatukhoz, egy családi ház esetében is 200-400 ezer forintba kerülnek, de egy többemeletes társasháznál akár 1-2 millió forintot is elérheti a költség. Ez drágítja meg igen jelentősen a beruházást.

 

Nincs minden veszve

Szemán Róbert szerint ha valaki mégis olcsóbban meg akarja úszni mindezt, nincs még minden veszve, van megoldás. Az egyik, hogy átnézeti a kazánt és teljesen felújíttatja. A másik, hogy kicseréli egy ugyanolyan, de vadonatúj fűtőberendezésre, mint amit most használ. Ezekben az esetekben ugyanis ez nem átalakításnak, csak egyszerűsített gázkészülék-cserének minősül, amihez nem kell engedélyt kérni.

 

A kondenzációs kazánnak is van hátránya

A kondenzációs kazánokat a padlófűtéshez találták ki. Tud ötven foknál melegebb vizet adni, de ahhoz, hogy valóban gazdaságos legyen, az ötven fok a maximum, ami abból a szempontból rossz, hogy a hagyományos, radiátoros rendszerben az 50 fok a radiátorban már csak 30 fok lesz, ami kevés fűteni.

FEL