Mi a különbség a vírus és a baktérium között?

2016. december 9. 06:43 | behir.hu

Akár tudod, akár nem a választ, ebből az egyszerre informatív és szórakoztató videóból biztosan sok új információhoz jutsz majd. Sokan emlékszünk még a Volt egyszer az élet című rajzfilmre, a vírusokra, akik mindig oda fészkelték be magukat, ahol bajt okozhattak. Az alábbi videóból egy másik arcát is megismerheted ezeket a károkozóknak.

Hiszen a vírus és baktérium még csak véletlenül sem jelenti ugyanazt, a köznyelvben azonban gyakran összekeverik a kettőt. Ez még önmagában nem lenne olyan égbekiáltó bűn, ám ha megbetegszel, az itt hallottak biztosan hasznosak lesznek a számodra. Nem fogod beszedni a maradék antibiotikumot az influenzavírus ellen ahelyett, hogy inkább orvoshoz mennél.

A leggyakoribb fertőző betegségeket, például a náthát, torokfájást, megfázást egyaránt okozhatja baktérium és vírus is. A tünetek nagyon hasonlóak lehetnek, de különböző kezeléseket igényelnek.

A vírusok tulajdonképpen csak némi genetikai örökítőanyagból és az azt körülvevő proteinburokból állnak, nem képesek az önálló életre, a gazdaszervezet sejtjeit használják arra, hogy szaporodjanak. A folyamat során azonban a gazdasejtet elpusztítják, és súlyos tüneteket okoznak a szervezetben. A vírusok jóval kisebbek a baktériumoknál. 

A baktériumok általában egysejtű élőlények, amelyek számtalan helyen képesek életben maradni, például a vízben, élelmiszereken vagy a különböző felületeken. A szervezetünkben is több milliárd baktérium él, anélkül, hogy betegséget okoznának. 

A vírusfertőzések általában 3-10 napig tartanak, saját maguktól elmúlnak. Az első néhány napon érezzük magunkat a legrosszabbul, utána folyamatosan egyre jobban leszünk. 

A bakteriális fertőzések 5-14 napig tartanak, a tünetek idővel folyamatosan romlanak és gyógyszeres kezelés nélkül ritkán múlnak el teljesen. A bakteriális fertőzések kezelésére antibiotikumot kell szedni, a vírusfertőzések ellen az antibiotikum nem használ, inkább a tüneteket enyhítő gyógyszerekre van szükség, emellett segít a sok pihenés a folyadékfogyasztás.

 

További programok »

FEL