Mezőhegyesi törvényt követel az Együtt

2016. május 11. 11:44 | Fekete Kata

A Mezőhegyesi Ménesbirtok megmentése az elmúlt hónapokban új szakaszához érkezett. A kormány, hallgatva a tüntetők és a helyi lakosság szavára, végre kézbe vette a folyamatok irányítását az elmúlt évek károkozása és lopásai után. Az új mintagazdaság kialakításáért felelős kormánybiztos kinevezése után néhány koncepcionális kérdés rendezése lendületet kapott ugyan, de május elejére ismét minden megállt. Mindez azért jelent különösen nagy problémát, mert 2016 őszén már a 2017-es, immár állami tulajdonú termelésre kell felkészülni, és ehhez vészesen fogy az idő.

A legnagyobb problémát jelenleg a Fidesz súlyosan elhibázott, korrupt birtokpolitikai intézkedéseinek rendezése jelenti. A strómanokat és politikai hűbéreseket kedvezményezetti helyzetbe hozó földbérleti pályázat-sorozat során Békés megye dél-nyugati részén sok olyan, meghatározó, részben nem helyben élő magánszemély szerzett hosszútávú földbérleti jogot, akik Simonka György, helyi fideszes országgyűlési képviselő érdekköréhez tartoznak. A jogszabályok és a földbérleti szerződések adta jogával élnie kell most az állam képviselőjének, és vissza kell szereznie az elhibázottan bérbe adott földterületeket az új mintagazdaság egységes termelési területe számára.

Ugyanígy kell eljárni a végletesen elhibázott földértékesítési pályázatok eredményével is. Bár már 2015 decemberében is jól látható volt a földértékesítés, különösen a mezőhegyesi földértékesítés értelmetlensége és káros volta, a Fidesz-kormány mégis végigverte akaratát, és most a saját csapdájába lépve kényszerül visszaszerezni a földeket. A jelenleg hatályos jogszabályok és a pályázat körülményei alapján ítélve ráadásul ez nem is megy oly könnyen, mint a földbérleti pályázattal szétszórt földek esetében.

A felvetett problémának és a sürgető megoldásnak az ad különös aktualitást, hogy információk szerint a választókerület egyéni országgyűlési képviselője, Simonka György fideszes politikus ezekben a hetekben minden követ megmozgat annak érdekében, hogy lekötelezettjei megtarthassák a tisztességtelen módon megszerzett területeket. Ez ellentétes a kormány szándékával a mintagazdaság több mint 5000 hektár földdel történő megalakítására, és ellentétes a mezőhegyesi polgárok érdekével, a mezőhegyesi termelési mód és megélhetési lehetőség fenntartásával.

Ezzel kapcsolatban felmerül a kérdés: hol tart a jogi eljárás és a tárgyalási folyamat a mezőhegyes környéki földek visszaszerzése ügyében a földbérleti és földértékesítési pályázatok eredményeit érintően? Mit tett 2016 tavaszán a kormány és illetékes szerve a korábbi földbérleti pályázatok jogszerű felbontása érdekében? Miért késlekedik továbbra is a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet, amikor csak a bérletbe adott földek visszavételi jogával kellene élnie a magyar állam képviselőjének? Mit tesz mindeközben a kormány a földértékesítési pályázatok eredményének érvénytelenítése érdekében? Milyen jogszabály-módosítást tervez a kormány annak érdekében, hogy vissza lehessen szerezni az értelmetlenül és kárt okozva eladott Mezőhegyes-környéki földeket? Tervez-e a kormány politikai és jogi eszközökkel fellépni Simonka György fideszes országgyűlési képviselő ellen, aki nem csak az elmúlt években, de továbbra is, a jelenben is minden eszközzel akadályozza személyesen és strómanjai bevonásával Mezőhegyes életben maradását?

Az Együtt azt követeli a kormánytól hogy hagyjon fel a késlekedéssel a Mezőhegyesi Ménesbirtok mint Állami Mintagazdaság megalakítása ügyében. Mivel a kormány a saját maga által okozott bajt a kormányzóképtelensége miatt képtelen megoldani, így felszólítjuk Orbán Viktor, hogy a kormány terjesszen Mezőhegyes-törvényt az Országgyűlés elé, mert egy önálló törvénnyel meg lehet oldani a korrupt földpályázatok okozta bajokat, amelyek akadályozzák az állami tulajdonú mintagazdaság kialakítását, és az elhibázott módon földjeiről elüldözött magántulajdonos kártalanítását. Mezőhegyes-törvény nélkül újabb hónapokat veszít a város, és ezzel ellehetetlenül a 2017-es idénymunkákra való őszi felkészülés is.

Az ügyben Szabó Szabolcs, az Együtt országgyűlési képviselője írásbeli kérdéssel fordult Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterhez, de választ még nem kapott.)

Mezőhegyes-Gyula, 2016. május 11.

Bod Tamás, az Együtt gyulai elnöke, Kovács István, az Együtt mezőhegyesi elnöke

FEL