Mezőberényben is nyílik Kormányablak

2016. május 27. 08:16 | Zsíros András

A kormány fontos célnak tekinti a középszintű közigazgatás átszervezését, gyors, hatékony, és ügyfélbarát közigazgatás kiépítését. Ennek a folyamatnak egyik elemének tekintik a Kormányablakok kialakítását, amit most Mezőberényben is létrehoznak.

Szakmai érvek és a település lakosságszáma egyaránt indokolta a mezőberényi Kormányablak szükségességét. Dr. Csarnai Judit, a Békési Járási Hivatal hivatalvezetője elmondta, jelenleg okmányirodaként funkcionál Mezőberényben a Járási Hivatal Kormányablak Osztálya, ez éves szinten körülbelül tizenhatezer ügyet jelent, ami azt jelenti, hogy a teljes járási okmányirodai ügyszám harmincöt százalékát Mezőberényben intézik.

Az újonnan kialakítandó Kormányablak több mint tizennégyezer lakost lát majd el. A város vezetése fontosnak tartja, hogy az itt lakók helyben intézhessék ügyeiket. Siklósi István polgármester szerint Mezőberény mindig is szükségét látta az ügyfélszolgálatnak. Ez most egy összefogás eredményeként valósulhat meg, ahol az önkormányzat vállalta, hogy saját forrást biztosít az épület kialakításához és annak berendezéséhez. Ehhez 32 millió forintot különítettek el.

A Kormányablak működtetése az átadást követően a Békés Megyei Kormányhivatal és a Békési Járási Hivatal feladata lesz. Gajda Róbert kormánymegbízott úgy fogalmazott, példaértékű összefogásról van szó.

A térség országgyűlési képviselője úgy véli, a megyében eddig létrejött tizenegy kormányablak segítségével kellően felgyorsulhatott már az ügyintézés, de vannak még hiányosságok, amiket szerinte meg kell szüntetni. Dankó Béla elmondta, ilyen volt Mezőberény is, ahol helyben több mint tízezer, a vonzáskörzetben pedig közel tizenötezer ember él.

Az új szolgáltatóközpont előreláthatóan szeptembertől tudja fogadni az ügyfeleket.

FEL